Komisja Edukacji o wychowaniu fizycznym- 06.02.2014

Email Drukuj PDF

Komisje: Edukacji, Nauki i Młodzieży /ENM/, Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki /KFS/ oraz Zdrowia /ZDR/ rozpatrzyły Informację Najwyższej Izby Kontroli o wynikach kontroli wychowania fizycznego i sportu w szkołach publicznych i niepublicznych wraz ze stanowiskami Ministra Edukacji Narodowej oraz Ministra Sportu i Turystyki.

Informację przedstawili: prezes Najwyższej Izby Kontroli - Krzysztof Kwiatkowski oraz dyrektor Departamentu Nauki, Oświaty i Dziedzictwa Narodowego NIK - Piotr Prokopczyk.

Kontrola przeprowadzona została w oparciu o wyniki poprzedniej kontroli z 2010 roku, której wynik był negatywny. Wyniki nowej kontroli wykazały utrzymanie się trendu niedostosowania szkół do nowej podstawy programowej: nie oceniano właściwie postępów uczniów, nie dzielono ich na grupy, szkoły nie przeciwdziałały niskiej frekwencji podczas zajęć. Statystyki absencji nie uległy poprawie, a uczniowie w ankiecie ocenili lekcje wychowania fizycznego jako nieatrakcyjne. Kontroli podlegały 43 szkoły, w tym 38 zespołów szkół, Ministerstwo Sportu i Turystyki oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej. Ogólna ocena szkół jest negatywna.

Podsekretarz stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej - Przemysław Krzyżanowski poinformował, że ministerstwo prowadziło konferencje i wydało poradniki dotyczące wychowania fizycznego i wdrażania podstawy programowej. Nauczyciele zaś mają wymagane kwalifikacje.

Podsekretarz stanu w Ministerstwie Sportu i Turystki - Tomasz Półgrabski zwrócił uwagę, że ministerstwo prowadzi działania, aby poziom wychowania fizycznego w szkołach był wysoki. Infrastruktura sportowa jest coraz lepsza, funkcjonuje 2600 boisk „Orlik”, budowane są sale gimnastyczne i baseny. Ponadto prowadzona jest akcja „Stop zwolnieniom z WF”. Realizowane są programy: „Mały Mistrz”, „Multisport”, powszechna nauka pływania.

Podsekretarz stanu w Ministerstwie Zdrowia - Aleksander Sopliński, m.in. zwrócił uwagę na konieczność aktywizacji rodziców oraz przeciwdziałania zwolnieniom z lekcji wychowania fizycznego.

W dyskusji posłowie poruszali problemy dotyczące m.in. zwolnień lekarskich z lekcji wychowania fizycznego, lepszej współpracy z jednostkami samorządu terytorialnego w zakresie wykorzystywania obiektów sportowych dla dzieci i młodzieży, odpowiedniego nadzoru resortu edukacji nad prowadzeniem lekcji wychowania fizycznego w szkołach.

Posłowie pytali m.in. o: narzędzia doszkalania nauczycieli wychowania fizycznego, czy jest możliwy udział i prowadzenie zajęć wychowania fizycznego przez znanych sportowców, czy jest możliwe przeprowadzanie badań dopuszczających dzieci i młodzież do udziału w zawodach sportowych przez lekarzy szkolnych.

Komisje przyjęły informację.

Komisje uchwaliły dezyderat skierowały dezyderat do Ministrów: Edukacji, Nauki i Młodzieży, Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki oraz Zdrowia w sprawie podjęcia działań w zakresie zapobiegania absencji uczniów na lekcjach wychowania fizycznego.

Informacja ze strony: www.sejm.gov.pl

W załączniku raport NIK

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
zdr_d4.pdf 26 Kb
nik-p-12-167-wf-w-szkolach-1.pdf 8524 Kb
Poprawiony: czwartek, 27 lutego 2014 16:15

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"