Komisja Edukacji 5.12.2013r.

Email Drukuj PDF

Komisja Edukacji, Nauki i Młodzieży /ENM/ przeprowadziła pierwsze czytanie poselskiego projektu ustawy o edukacji seksualnej (druk nr 1298).
Uzasadnienie projektu przedstawiła poseł Wanda Nowicka (niez.).
Projekt dotyczy wprowadzenia do ramowych planów nauczania w szkołach przedmiotu „wiedza o seksualności człowieka” w obowiązkowym wymiarze jednej godziny lekcyjnej tygodniowo dla uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych, z wyłączeniem szkół dla dorosłych.
Rząd wyraził negatywne stanowisko wobec powyższego projektu ustawy.
Komisja przyjęła sprawozdanie, w którym wnosi o odrzucenie projektu z druku nr 1298.
Sprawozdawca – poseł Piotr Paweł Bauć (TR).

Komisja przeprowadziła pierwsze czytanie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o systemie oświaty i zmianie niektórych innych ustaw (druk nr 1246).
Uzasadnienie projektu przedstawił poseł Marek Poznański (TR).
Projekt zakłada organizowanie przez szkoły podstawowe, gimnazja i szkoły ponadgimnazjalne nauki przedmiotu „edukacja seksualna” w wymiarze niemniejszym niż jedna godzina lekcyjna tygodniowo. Przedmiot ten miałby obowiązywać od pierwszej klasy szkoły podstawowej i byłby dostosowany do wieku, zdolności poznawczych oraz potrzeb uczniów.
Rząd wyraził negatywne stanowisko wobec powyższego projektu ustawy.
Komisja przyjęła sprawozdanie, w którym wnosi o odrzucenie projektu z druku nr 1246.
Sprawozdawca – poseł Piotr Paweł Bauć (TR).
W posiedzeniu uczestniczyli: podsekretarz stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej - Joanna Berdzik oraz podsekretarz stanu w Ministerstwie Zdrowia -Aleksander Sopliński.

Informacja ze strony: sejm.gov.pl

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
1298.pdf 528 Kb
Poprawiony: czwartek, 12 grudnia 2013 14:24

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"