ZMIANY W USTAWIE O SYSTEMIE OŚWIATY - ciąg dalszy prac legislacyjnych

Email Drukuj PDF

2 grudnia 2013 roku odbyło się wspólne posiedzenie Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży oraz Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej w sprawie pilnego rządowego projektu ustawy o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz niektórych innych ustaw (druk nr 1917). SKOiW NSZZ „Solidarność” na posiedzeniu reprezentowały wiceprzewodniczące: Halina Kurpińska i Teresa Misiuk.

Decyzją obu Komisji odnośny projekt został przyjęty. Poseł Domicela Kopaczewska, składając sprawozdanie z obrad Podkomisji nadzwyczajnej, potwierdziła, że prace nad zapisami wykreślonymi z rządowego projektu (dotyczącymi m.in. przekazywania szkół) będą prowadzone w późniejszym terminie.

Krótko przed posiedzeniem Komisji udostępniono opinię Biura Analiz Sejmowych (w załączeniu), o którą wnioskowała Podkomisja nadzwyczajna, dotyczącą zatrudniania w przedszkolach osób niebędących nauczycielami. Jak stwierdził reprezentujący MEN wiceminister P. Krzyżanowski, przygotowana przez rząd poprawka nie stoi w sprzeczności z opinią BAS. Po dyskusji, przyjęto projekt zapisu (art. 6 ust. 6) mówiący, że „w uzasadnionych przypadkach w przedszkolu może być za zgodą kuratora oświaty zatrudniona osoba niebędąca nauczycielem do prowadzenia zajęć rozwijających zainteresowania, posiadająca przygotowanie uznane przez dyrektora przedszkola za odpowiednie do prowadzenia danych zajęć(…)”.

Przypominamy, że na etapie prac w Podkomisji z projektu wykreślono z art. 7 ust. 1e, o co występowała SKOiW, który przewidywał możliwość zatrudniania na zasadach określonych w kodeksie pracy osoby, która posiada przygotowanie uznane przez dyrektora szkoły za odpowiednie do wykonywania zadań w celu wsparcia nauczycieli prowadzących zajęcia edukacyjne lub nauczycieli prowadzących opiekę świetlicową w szkole podstawowej.

Posłowie uwzględnili szereg poprawek legislacyjnych zgłoszonych przez prawników w odniesieniu do części projektu określanego jako „ustawa rekrutacyjna”, który jest efektem orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego.

Na zakończenie prac Klub Parlamentarny PiS zgłosił wniosek o odrzucenie projektu w całości, zwracając uwagę na pośpiech towarzyszący pracom i nadanie trybu pilnego nie tylko zmianom wymaganym przez TK. Wniosek nie zyskał poparcia większości posłów. Głosami rządzącej koalicji projekt został przyjęty. Na posła sprawozdawcę wybrano p. Domicelę Kopaczewską.

Teresa Misiuk

Zastępca Przewodniczącego SKOiW NSZZ „S”

W załączniku również opinia prawna dotycząca możliwości zatrudniania w przedszkolach osób bez przygotowania pedagogicznego

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
0267807.pdf 340 Kb
Komisja_2_12_13. UOSO.pdf 587 Kb
Op_BAS_zatrudnianie.pdf 142 Kb
Poprawiony: niedziela, 08 grudnia 2013 12:30

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"