ZMIANY W USTAWIE O SYSTEMIE OŚWIATY – Ułatwienie przekazywania szkół odroczone !

Email Drukuj PDF

W dniu 27 listopada  br. odbyło się posiedzenie nadzwyczajnej Podkomisji do rozpatrzenia pilnego rządowego projektu ustawy o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz niektórych innych ustaw (druk nr 1917). Reprezentujący MEN P. Krzyżanowski nazwał projekt „ustawą rekrutacyjną”, która stanowi realizację orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego.

Na wniosek posłów PO Podkomisja wycofała z projektu uoso zapis dotyczący przekazywania szkół do prowadzenia związkom międzygminnym związkom powiatów. Posłowie  odrzucili wnioski składane przez  PiS i SLD  o ograniczenie w projekcie zmian do zapisów wynikających  z orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego.

Dużą dyskusję wywołały projektowane zapisy dotyczące możliwości zatrudniania w przedszkolach osób bez kwalifikacji pedagogicznych. Sprzeciw wyrażony przez SKOiW  w opinii przedłożonej MEN do niniejszego projektu został powtórzony w trakcie prac Podkomisji. W efekcie Posłowie zdecydowali, że po zasięgnięciu dodatkowych opinii prawnych,  zapis zostanie doprecyzowany tak, aby dotyczyło to tylko zajęć dodatkowych. W trakcie prac uwzględniono wniosek Sekcji o wykreślenie w art. 7 ustępu 1e, przewidującego możliwość zatrudnienia na zasadach określonych w kodeksie pracy osoby posiadającej co najmniej kwalifikacje wymagane do zajmowania stanowiska nauczyciela w szkole podstawowej.

Na posiedzeniu  członkowie Podkomisji  rozpatrzyli  wszystkie zmiany "rekrutacyjne" zawarte w projekcie.  Posiedzenie trwało od godz.11.30 do  17.30. W głosowaniu  przepadały wszystkie wnioski zgłaszane przez posłów opozycji.  Na posła sprawozdawcę  wybrano panią Domicelę Kopaczewską /PO/  Dalsze prace nad zmianą ustawy zaplanowano  na  2 grudnia br. O losie  proponowanych zmian dodatkowych zadecydują posłowie dwóch połączonych komisji w czasie dalszych prac legislacyjnych.

SKOiW reprezentowały

Halina Kurpińska i Teresa Misiuk.

Poprawiony: niedziela, 08 grudnia 2013 12:33

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"