PANIE MINISTRZE, TO NIE JEST DOBRY PROJEKT !!!

Email Drukuj PDF

21 listopada br. na posiedzeniu połączonych komisji Nauki Edukacji i Młodzieży oraz  komisji  Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej  odbyło się pierwsze czytanie pilnego rządowego projektu ustawy o zmianie ustawy o systemie oświaty  oraz niektórych   innych ustaw z projektami aktów wykonawczych.

Rada Ministrów uznała projekt ustawy za pilny w związku z orzeczeniem Trybunału Konstytucyjnego z dnia 8 stycznia 2013 roku o niezgodności z Konstytucją /art.92 ust.1/ przepisów dotyczących rekrutacji do publicznych przedszkoli i publicznych szkół /art.22 ust.1 pkt 1 ustawy o systemie oświaty/.  Przepis w/w ustawy straci obowiązującą moc 19 stycznia 2014 r. co skutkować będzie brakiem postaw prawnych od przeprowadzania rekrutacji na rok 2014/2015. Obok rozwiązań wskazanych  przez Trybunał w projekcie zawarto również  dodatkowe  propozycje  dające możliwość jednostkom samorządu terytorialnego przekazywania szkół   spółkom komunalnym. Pełny tekst projektu opublikowany jest w druku sejmowym nr 1917. Treść projektu omawiał min. Krzyżanowski i w swojej wypowiedzi użył sformułowania: przygotowaliśmy naprawdę bardzo dobry projekt ! Zupełnie innego zdania byli posłowie opozycji zarzucając autorom projektu przede wszystkim:

- prace w trybie pilnym  i  narzucony pośpiech  co skutkować może  licznymi błędami legislacyjnymi, „projekt może być dopychany kolanem”/cytat/,

- dołożenie do treści projektu zmian , które nie wynikają z treści orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego.  Tryb pilny powinien dotyczyć wyłącznie problematyki orzeczenia TK

- część projektu dołączona do zmian nie związana z orzeczeniem TK może generować   wprowadzenie do systemu edukacji osób  beż przygotowania pedagogicznego.

Po dyskusji w której wzięli udział posłowie PiS,  SP i SLD  powołano  13osobową  podkomisję  w składzie : 6 posłów z PO, 3 z PiS-u i po jednej  osobie z PSL, SP, SLD i TR. Sprawozdanie z prac podkomisji ma być przygotowane do 28 listopada obie połączone Komisje będą dalej procedować 2 grudnia  a jeżeli zajdzie taka  konieczność  także 3 grudnia.

SKOiW NSZZ „Solidarność” przekazała do ministerstwa edukacji krytyczne uwagi , które nie zostały w trakcie prac nad projektem uwzględnione.

W posiedzeniu wzięła udział Halina Kurpińska

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
1917-uzas.pdf 478 Kb
1917-ustawa.pdf 277 Kb
1917.pdf 988 Kb
Poprawiony: sobota, 30 listopada 2013 04:37

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"