Czy posłowie zdążą zmienić ustawę?

Email Drukuj PDF

21 listopada odbyło się nadzwyczajne posiedzenie Sejmowej Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży zwołane na wniosek Klubu Parlamentarnego PiS poparty także przez Pani Poseł M. Wróbel w sprawie zmiany statusu nauczycieli zatrudnionych w placówkach opiekuńczo – wychowawczych w związku z wejściem w życie ustawy  z dnia 9 czerwca 2011 roku o wspieraniu rodziny w systemie pieczy zastępczej. Przypomnijmy, że na mocy art. 237 w/w ustawy pracownicy pedagogiczni zatrudnieni na mocy Karty Nauczyciela , tracą ten status i stają się pracownikami samorządowymi. Projekt tego zapisu został negatywnie zaopiniowany przez SKOiW NSZZ „Solidarność”.

W stanowisku Rady SKOiW z dnia 21 lutego 2013 roku wskazywaliśmy na wiele niejasności i wątpliwości prawnych, które są efektem tej zmiany. Z tego także powodu odbyło się nadzwyczajne posiedzenie KENiM. Na zaproszenie Posłów wnioskodawców Koledzy Ryszard Lis i Magdalena Szczurowska – członkowie NSZZ „Solidarność” oraz Pan Krzysztof Socha poinformowali szczegółowo o sytuacji tej grupy pracowników z placówek opiekuńczo – wychowawczych, wskazując jednoznacznie, że pozbawiono ich praw nabytych, co podważa także zasadę zaufania obywateli do państwa.  Z informacji MEN wynika, że na podstawie danych z SIO na koniec września 2013 roku problem ten dotyczy 1669 osób. Reprezentująca MPiPS p. Elżbieta Seredyn poinformowała, że szczegółowe kwestie dotyczące wynagrodzeń, zmiany stosunku pracy itp. nie są w gestii resortu pracy tylko organów prowadzących i dyrektorów poszczególnych placówek i to oni powinni te problemy rozwiązać. Wszyscy członkowie KENiM byli za pozytywnym rozwiązaniem problemu, tj. przywróceniem sytuacji z ustawowego zapisu z 2003 roku, który stanowił, że pracownicy pedagogiczni zatrudnieni w oparciu o KN pozostaną w takim stosunku pracy. Dyskusja dotyczyła skutecznego sposobu realizacji. Ostatecznie przyjęto dezyderat do Premiera RP, w którym Komisja zwraca się o rozwiązanie problemu pracowników pedagogicznych z placówek opiekuńczo - wychowawczych zatrudnionych przed 1 stycznia 2004 roku poprzez utrzymanie ich zatrudnienia  w oparciu o Kartę Nauczyciela. Optymizmem napawa fakt, że członkowie Komisji byli zgodni przy podejmowaniu decyzji. Pytanie tylko czy zdążą dokonać zmiany do końca tego roku???

W imieniu SKOiW w posiedzeniu komisji uczestniczyła Teresa Misiuk.

Relacja filmowa- od godz. 9.27 wystąpienie Ryszarda Lisa, 9.45 Magdaleny Szczurowskiej członków SOiW NSZZ "Solidarność"

Dezyderat w załączniku oraz pełny zapis przebiegu posiedzenia komisji.

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
0265207.pdf 374 Kb
enm_d7.pdf 21 Kb
Poprawiony: niedziela, 08 grudnia 2013 12:27

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"