Informacja o zlikwidowanych szkołach w 2013r?

Email Drukuj PDF

Komisje: Edukacji, Nauki i Młodzieży /ENM/ oraz Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej /STR/ rozpatrzyły informację w sprawie aktualnej sytuacji szkół, wobec których uchylone zostały uchwały o ich likwidacji, oraz przyczyn niewykonywania przez organy jednostek samorządu terytorialnego wyroków sądowych i decyzji wojewodów uchylających uchwały o likwidacji szkół.
Informację przedstawił podsekretarz stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej - Przemysław Krzyżanowski.
Z informacji przekazanych przez wojewodów do MEN wynika, że w roku 2013 wydano 24 rozstrzygnięcia nadzorcze w sprawie stwierdzenia nieważności uchwał dotyczących likwidacji szkół. Sytuacja szkół, w stosunku do których orzeczono nieważność uchwały w sprawie likwidacji, jest monitorowana przez kuratorów oświaty. Ostateczne dane o liczbie zlikwidowanych szkół będą znane pod koniec listopada br.
W trakcie dyskusji poseł Zbigniew Dolata (PiS) zgłosił wniosek o odrzucenie informacji. Komisje, przy 9 głosach za i 18 przeciw, odrzuciły wniosek.

Informacja ze strony: sejm.gov.pl

Poprawiony: sobota, 30 listopada 2013 04:37

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"