Komisja Administracji i Cyfryzacji oraz Komisja Edukacji, Nauki i Młodzieży

Email Drukuj PDF

SEJM – 11 X 2013r.

W dniu dzisiejszym obradowały wspólnie: Komisja Administracji i Cyfryzacji oraz Komisja Edukacji, Nauki i Młodzieży rozpatrując rządowy projekt ustawy o systemie informacji oświatowej. Wniosek przedstawił Maciej Jakubowski, Wiceminister Edukacji Narodowej uzasadniając, że liczba błędów, jakie wystąpiły po wprowadzeniu nowej informacji przekroczyła oczekiwania i nie może zostać usunięta w przewidzianym półrocznym okresie. Konieczne zatem stało się wydłużenie czasu obowiązywania zarówno starej SIO jak i nowej, przez kolejne dwa lata.

Zdecydowanym głosem przeciw był wniosek postawiony przez Posła Sławomira Kłosowskiego o odrzucenie tegoż projektu już w pierwszym czytaniu, ponieważ nie zawiera realizacji podstawowych postulatów wnoszonych od początku powstawania nowej ustawy SIO. „Po co nowelizować coś co budzi tyle wątpliwości i kontrowersji?”

Wniosek głosami koalicji został odrzucony a projekt skierowany do powstałej wspólnej podkomisji.

Uczestniczący w obradach komisji Roman Laskowski.

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
nowe SIO.pdf 237 Kb
Poprawiony: środa, 30 października 2013 18:33

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"