Komisja Edukacji, Nauki i Młodzieży- 26.09.2013r.

Email Drukuj PDF

Sejmowa Komisja Edukacji wysłuchała w dniu 26 września informacji dotyczącej stanu szkolnictwa zawodowego po pierwszym roku reformy.

Sekretarz stanu Tadeusz Sławecki wykazywał w swoim wystąpieniu, że skutki są jedynie pozytywne. Od 10 września br. prowadzone jest powszechne monitorowanie wdrażania nowych podstaw programowych w ramach projektu środków PO KL, a którego wyniki będą przekazane do końca 2013r. MEN uważa, że zmiany w podstawie programowej mogą być wprowadzone po realizacji jednego pełnego cyklu kształcenia.

Głównym wyzwaniem na najbliższe lata jest wzmacnianie dobrej tendencji wzrostu wybierających kształcenie zawodowe. Bardzo dużym wsparciem tego procesu mają być fundusze europejskie przeznaczane na doposażenie szkół w potrzebny sprzęt oraz rozwój doradztwa zawodowego dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Do końca roku 2015 ponad 15 tys nauczycieli ma przejść przygotowanie zawodowe.

W niedługim czasie odbędą się również konferencje regionalne podczas których dowiemy się czego oczekują pracodawcy.

Komisja przyjęła również informację przedstawioną przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego dotyczącą dotychczasowych i planowanych działań przeciw bezrobociu młodzieży.

Poprawiony: poniedziałek, 07 października 2013 08:24

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"