Komisja Administracji i Cyfryzacji w dniu 26 września 2013r.

Email Drukuj PDF

Komisja omawiała w tym dniu informacje dotyczące dostępności Internetu w sądach, prokuraturze, policji oraz w szkołach. We wszystkich instytucjach poza szkołami dostęp do Internetu jest w 100 % choć jeszcze nie jest to wszędzie dostęp do Internetu szerokopasmowego. Dostęp stacjonarny w Polsce nadal pozostaje na niższym poziomie niż w większości krajów europejskich.

Liczba szkół posiadających dostęp do Internetu stanowi 66% wszystkich szkół w Polsce przy czym za pomocą szybkiego łącza jedynie 41%. Komisja zgodnie stwierdziła, po przedstawieniu danych, iż wzrost liczby szkół posiadających dostęp do Internetu jest bardzo powolny a przecież zadaniem szkół jest przygotowanie uczniów do życia w społeczeństwie informacyjnym. Zadawano pytania dotyczące możliwości korzystania z Internetu przez każdego ucznia i każdego pracownika. Ministerstwo poprzez przepisy prawa nakładają na szkoły konieczność odpowiedniego kształcenia nie dając na ten cel odpowiednich środków.

Prezydium komisji przygotuje w niedługim czasie dezyderat dotyczący tej sprawy.

ROMAN LASKOWSKI

Poprawiony: czwartek, 10 października 2013 12:58

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"