Cięcia w budżecie oświaty

Email Drukuj PDF

INFORMACJA O PRACACH KOMISJI SEJMOWYCH w dniu 29 sierpnia 2013 r.

Komisja Edukacji, Nauki i Młodzieży oraz Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej rozpatrzyły i zaopiniowały dla Komisji Finansów Publicznych rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy budżetowej na rok 2013 (druk nr 1625) w zakresie:

1) części budżetowej 82 – Subwencje ogólne dla jednostek samorządu terytorialnego w zakresie części oświatowej,
2) części budżetowej 83 – Rezerwy celowe, w zakresie pozycji: 10, 11, 26, 37, 44, 49, 65, 72 i 76,
3) części budżetowej 85 – Budżety wojewodów ogółem, w zakresie działów:
- 801 – Oświata i wychowanie,
- 854 – Edukacyjna opieka wychowawcza.

Wydatki w zakresie działów 801 - Oświata i wychowanie oraz 854 - Edukacyjna opieka wychowawcza ponoszone są w ramach subwencji oświatowej, a także ujmowane w budżetach właściwych ministrów i wojewodów oraz w kilku rezerwach celowych.

Po dokonaniu zmian przewidzianych projektem nowelizacji ustawy budżetowej, wydatki w zakresie oświaty i wychowania oraz edukacyjnej opieki wychowawczej w budżetach resortów oraz wojewodów zmniejszyły się do kwoty 1.815,7 mln zł, z tego: wydatki bieżące zmniejszyły się do kwoty 1.689,9 mln zł, wydatki majątkowe zmniejszyły się do kwoty 44,3 mln zł, środki na współfinansowanie projektów z udziałem środków Unii Europejskiej zmniejszyły się do kwoty 81,2 mln zł.
W zakresie rezerw celowych: poz. 10 - Dofinansowanie kosztów podnoszenia jakości oświaty uległa zmniejszeniu z kwoty 20.027 tys. zł do 19.577 tys. zł, poz. 44 Dofinansowanie zadań wynikających z obniżenia wieku szkolnego - środki na realizację programu „Radosna szkoła” uległa zmniejszeniu z 100.000 tys. zł do 40.161 tys. zł, poz. 49 - Całoroczne skutki podwyższenia w 2012 r. wynagrodzeń nauczycieli zatrudnionych w szkołach i placówkach oświatowych prowadzonych przez organy administracji rządowej uległa zmniejszeniu z 28.517 tys. zł do 26.875 tys. zł.

Zwiększenie dostępności wychowania przedszkolnego uległa zwiększeniu z 320 tys. zł do 504 tys. zł.

Po przeprowadzonej dyskusji Komisje pozytywnie zaopiniowały projekt ustawy o zmianie ustawy budżetowej w rozpatrywanym zakresie.
Upoważniono poseł Ligię Krajewską (PO) do zaprezentowania powyższego stanowiska na posiedzeniu Komisji Finansów Publicznych.

Informacja ze strony: www.sejm.gov.pl

Poprawiony: sobota, 07 września 2013 15:44

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"