ZABIERAJĄ ULGI - JAK SENATOROWIE REALIZUJĄ WYROK TRYBUNAŁU !!!

Email Drukuj PDF

Na posiedzeniu Sejmowej Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży w dniu 20 czerwca 2013 roku został pozytywnie zaopiniowany projekt ustawy o zmianie ustawy o uprawnieniach do ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego. Dotyczy on dostosowania systemu prawa do wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 16 listopada 2010 r. mówiącego o równym traktowaniu wszystkich pracowników. Owszem, zniżki będą również dla nauczycieli przedszkoli, ale … przy jednoczesnym obniżeniu ulgi z 37% do 33%.

Jak podkreślił w swoim wystąpieniu poseł Lech Sprawka, jest to oburzające, aby tak ważny projekt procedować bez konsultacji ze związkami zawodowymi /projekt senacki nie musi być konsultowany/. Przypominam, że w ubiegłym roku projekt dotyczący wykonania wyroku trybunału przewidywał po prostu dopisanie uprawnionych nauczycieli.

Podczas tego posiedzenia po wysłuchaniu Analizy Najwyższej Izby Kontroli zaopiniowano również pozytywnie sprawozdanie z wykonania budżetu państwa w 2012 roku w zakresie części oświatowej.

Poseł Sprawka zwrócił uwagę, iż na dokształcanie i doskonalenia nauczycieli wydano w okolicy 70% środków natomiast w rezerwie 44 przygotowującej szkoły do przyjęcia sześciolatków niecałą połowę zaplanowanych środków. Minister Jakubowski stwierdził, iż nie było zgłaszanych potrzeb, co wydaje się co najmniej dziwne wobec obecnych informacji na ten temat.

- obecny na komisji Roman Laskowski

Poprawiony: poniedziałek, 01 lipca 2013 07:01

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"