Koalicja boi się krytyki z trybuny sejmowej.

Email Drukuj PDF

Głosami posłów PO i PSL odrzucono wniosek Solidarnej Polski o debatę w sprawie przeprowadzenia debaty na temat proponowanych zmian w Karcie Nauczyciela. Przedstawione podczas obrad 17 kwietnia 2013r. Sejmowej Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży przez Podsekretarza stanu MEN założenia zmian zostały ostro skrytykowane przez wszystkie kluby parlamentarne, a jedyne głosy pozytywne zabrali: Fabisiak Joanna /PO/ która wyraziła radość ze wzmocnienia roli i udziału rodziców, Kopaczewska Domicela /PO/ wyrażająca głos absolutnie za zmianami oraz stwierdzająca, iż nie ma dziś racji bytu dodatek wiejski, proponuje go zlikwidować.

Przeważające głosy krytyczne szczególnie posłów PIS /Sprawka Lech, Piontkowski Dariusz, Żyżyński Jerzy, Kłosowski Sławomir/ mówiące o destrukcji i demontażu systemu edukacyjnego próbowali również zagłuszyć: Wójcik Marek ze Związku Powiatów który stwierdził że dodatek wyrównawczy w ogóle nie powinien funkcjonować i podobnie zlikwidować dodatek wiejski oraz Wojciech Starzyński - Prezes Zarządu Fundacji „Rodzice Szkole” który poparł proponowane przez ministra rozwiązania dotyczące roli rodziców.

Można z całą pewnością stwierdzić, iż proponowane zmiany realizujące propozycje samorządów nie rozwiążą bieżących problemów polskiej edukacji i trudności występujących w poszczególnych jst. Mimo to koalicja w myśl kalendarza prac będzie chciała we wrześniu wprowadzić pod obrady sejmu zmiany Karty Nauczyciela z mocą obowiązującą od 1 stycznia 2014r. Musimy więc być przygotowani, wobec takich propozycji, na zdecydowany protest !

Komisja przy 16 głosach przeciwnych zaopiniowała negatywnie wniosek Solidarnej Polski ponieważ cała Polska usłyszałaby prawdę o polskiej szkole i polskim nauczycielu.

Notatkę sporządził obecny na obradach komisji

Roman Laskowski

Poprawiony: niedziela, 21 kwietnia 2013 19:57

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"