W Sejmie o zmianach w Karcie Nauczyciela oraz o stanie przygotowań do objęcia obowiązkiem szkolnym dzieci sześcioletnich 06.02.2013r

Email Drukuj PDF

06.02.2013r. W Sejmie obradowała podkomisja stała ds. ekonomiki edukacji i nauki oraz podkomisja stała ds. młodzieży. W obradach brali udział Maciej Jakubowski, podsekretarz stanu w MEN, Przemysław Krzyżanowski podsekretarz stanu w MEN oraz przedstawiciele związków zawodowych.

Według posła Lecha Sprawki rząd zaniżył subwencję oświatową dla samorządów o ponad 3,5 miliarda złotych. Szczegóły w relacji filmowej.

W tym samym dniu obradowała również Komisja Edukacji, Nauki i Młodzieży oraz Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej- rozpatrzyły informację ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania o stanie przygotowań organów prowadzących do objęcia obowiązkiem szkolnym dzieci sześcioletnich (druk nr 1019).
Informację przedstawiła podsekretarz stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej - Joanna Berdzik.
Minister przedstawiła informacje dotyczące stanu przygotowania szkół do przyjęcia sześciolatków, w związku z obniżeniem wieku obowiązku szkolnego od września 2014 roku (obligatoryjnie). Wskazano, że Komisja Wspólna Rządu i Samorządu Terytorialnego, jak również Ogólnopolskie Stowarzyszenie Kadry Kierowniczej Dyrektorów Szkół poinformowało o gotowości szkół do realizacji tego zadania.
W trakcie dyskusji posłowie zarzucili, że materiał nie prezentuje żadnych analiz porównawczych, jak było, a jak jest. Nie przedstawia także faktycznej sytuacji szkół.
Poseł Sławomir Kłosowski zgłosił wniosek o odrzucenie informacji z druku nr 1019. Komisje - przy 7 głosach za, 26 przeciw i 1 wstrzymującym się - wniosek odrzuciły.
Poseł Urszula Augustyn (PO) zgłosiła wniosek o przyjęcie informacji. Komisje -przy 27 głosach za, 6 przeciw i 1 wstrzymującym się - wniosek przyjęły.
Komisje wnoszą o przyjęcie informacji z druku nr 1019.
Sprawozdawca – poseł Elżbieta Gapińska (PO).
W posiedzeniu uczestniczył podsekretarz stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej - Przemysław Krzyżanowski.

Informacja ze strony Sejmu RP

Relacja filmowa z obrad- link do materiału

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
1019.pdf 3901 Kb
Poprawiony: poniedziałek, 15 kwietnia 2013 17:46

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"