Komisja Edukacji, Nauki i Młodzieży w Sejmie - 22 listopada 2012r.

Email Drukuj PDF

Podczas obrad przedstawiono informację Najwyższej Izby Kontroli o wynikach kontroli organizacji i finansowania kształcenia oraz doskonalenia zawodowego nauczycieli. Cele kontroli oraz wyniki przedstawił dyrektor Departamentu Nauki  Grzegorz Buczyński / materiał w załączniku nr 1 /. Kontrolę przeprowadzono na terenie 7 województw w 62 jednostkach i objęła ona lata szkolne 2009/2010 oraz 2010/2011.

Przy tak wielu zastrzeżeniach gdzie NIK negatywnie oceniła realizację wielu zadań przez skontrolowane organy prowadzące szkoły oraz wojewódzkie placówki doskonalenia nauczycieli i szkoły publiczne w zakresie doskonalenia nauczycieli, a także przez szkoły wyższe w zakresie kształcenia nauczycieli, dziwnym wydaje się podsumowanie „ Działania Ministerstwa Edukacji Narodowej uzyskały pozytywną opinię Najwyższej Izby Kontroli”.

W raporcie zauważono problem niezasięgania opinii związków zawodowych przed podziałem środków przeznaczonych na doskonalenie zawodowe nauczycieli. Krytycznie odnieśli się do raportu : poseł Lech Sprawka / PIS / oraz poseł Marzena Wróbel  / Solidarna Polska /. Ripostowała Minister Szumilas  iż wiedza ministerstwa jest podobna i już /sic?/ od 1 stycznia 2016 roku będzie obowiązywał nowy model wspomagania szkół w tym zakresie / materiał w załączniku nr 2 /. W obradach komisji uczestniczyli: Halina Kurpińska i Roman Laskowski.

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
Inf NIK zał 1.pdf 1251 Kb
Inf MEN zał 2.pdf 7815 Kb
Poprawiony: sobota, 01 grudnia 2012 08:14

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"