Komisja Edukacji, Nauki i Młodzieży - 11.10.2012r

Email Drukuj PDF

INFORMACJA O PRACACH Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży

Komisja rozpatrzyła odpowiedź Ministra Administracji i Cyfryzacji na dezyderat nr 2 skierowany do Prezesa Rady Ministrów w sprawie wykonywania przez wojewodów nadzoru prawnego nad działalnością jednostek samorządu terytorialnego, jako organów prowadzących szkoły i placówki oświatowe.
W odpowiedzi na dezyderat Minister Administracji i Cyfryzacji poinformował, że ocena zgodności z prawem określonych stanów faktycznych i działań organów jednostek samorządu terytorialnego mieści się w wyłącznej kompetencji organu nadzoru, a podejmowane przez organ nadzoru w ramach przyznanych mu kompetencji określone czynności podlegają kontroli sadowej. Nieuprawniona jest zatem ingerencja w umocowane konstytucyjnie kompetencje organu nadzoru, którego rozstrzygnięcia nadzorcze podlegają jedynie ocenie sądowej.
W uzupełnieniu pisemnej odpowiedzi na dezyderat podsekretarz stanu w Ministerstwie Administracji i Cyfryzacji - Magdalena Młochowska poinformowała, że Minister Administracji i Cyfryzacji wystąpił do wojewodów, aby w ramach swoich uprawnień zwrócili szczególną uwagę na sprawy dotyczące systemu oświaty, w tym na kwestie związane z zakładaniem, prowadzeniem oraz likwidowaniem szkół i placówek oświatowych. Kwestia braku jednolitości w postępowaniu wojewodów wobec zgłaszanych przypadków sprzecznych z prawem działań jednostek samorządu terytorialnego została poruszona na posiedzeniu Konwentu Wojewodów w dniu 13 września br.
Komisja przyjęła odpowiedź na dezyderat nr 2.

Komisja uzupełniła skład podkomisji stałych: ds. młodzieży oraz ds. nauki i szkolnictwa wyższego o posła Dariusza Cezarego Dziadzio (RP).
W posiedzeniu uczestniczyła podsekretarz stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej - Joanna Berdzik.

Pełny zapis w załączniku.

Materiał ze strony: www:sejm.gov.pl

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
11.10.pdf 241 Kb
Poprawiony: czwartek, 25 października 2012 18:17

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"