Rozmowy w Sejmie o Karcie Nauczyciela 24 lipca 2012r.

Email Drukuj PDF

Dzisiaj (24.07.2012) w Sejmie o Kartcie Nauczyciela dyskutowały wspólnie Komisja Edukacji, Nauki i Młodzieży oraz Komisja Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej.

Komentarz Ryszarda Proksy Przewodniczącego Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność"

Komentarz Teresy Misiuk Zastępcy Przewodniczącego Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność"

Skrócona informacja o pracy komisji- VII kadencja w dniu 24 lipca 2012 r. nr 82/2012 (98)

Komisje: Edukacji, Nauki i Młodzieży /ENM/ oraz Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej /STR/ rozpatrzyły informację Ministra Edukacji Narodowej na temat funkcjonowania ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. - Karta Nauczyciela.
Informację przedstawił podsekretarza stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej - Maciej Jakubowski.
Ustawa była wielokrotnie zmieniana, a najistotniejsze zmiany zostały wprowadzone nowelizacjami z 2000 oraz z 2004 r. W pierwszej dostosowano przepisy prawa oświatowego do zmian ustrojowych w państwie, w drugiej zaś uporządkowano system uprawnień nauczycieli oraz wydatków publicznych na zadania oświatowe.
W dyskusji posłowie podnosili, że informacja jest niepełna, sprawozdawcza, nie zawiera wniosków co do kierunków ewentualnych zmian w ustawie. Wystąpiły też różnice zdań pomiędzy przedstawicielami związków zawodowych i organizacji samorządowych, w kwestii wykorzystania środków z subwencji oświatowej, wynagrodzeń nauczycieli oraz ich czasu pracy.
Po przeprowadzonej dyskusji posłowie PiS zgłosili wniosek o odrzucenie informacji. Wniosek został odrzucony.
Ustalono, że Prezydia Komisji zwrócą się do Ministra Edukacji Narodowej o uzupełnienie informacji o rozważane kierunki zmian w ustawie - Karta Nauczyciela.

Pełny zapis przebiegu posiedzenia komisji w załączniku

Materiał ze strony Sejmu RP

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
ke_24.07.12.pdf 423 Kb
Poprawiony: sobota, 04 sierpnia 2012 08:06

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"