Działalność inowrocławskich nauczycieli z „Solidarności”

Email Drukuj PDF

Wojciech Gonera

Działalność inowrocławskich nauczycieli z „Solidarności”  w okresie stanu wojennego i w drugiej połowie lat 80-tych

10 III 1982 roku miało miejsce posiedzenie Egzekutywy Komitetu Miejskiego PZPR w Inowrocławiu poświęcone sytuacji w tutejszym szkolnictwie. Dyskusja dotyczyła rzecz jasna atmosfery panującej wśród nauczycieli po wprowadzeniu stanu wojennego. Zaprezentowane dane wskazywały, że partia powoli odbudowuje swoją pozycję w tej grupie zawodowej. Do 13 XII 1981 roku szeregi PZPR opuściło 44 nauczycieli, 15 ze szkół podstawowych i 27 ze szkół ponadpodstawowych. W marcu 1982 roku upartyjnienie wynosiło 46% (na 913 nauczycieli 410 należało do partii), ale liczba ta przestała maleć. Przeprowadzone rozmowy z pracownikami szkół („w celu samookreślenia się”) przyniosły rezultaty – w niektórych szkołach członkowie partii kategorycznie odcięli się od swej działalności w NSZZ „Solidarność”. Po szesnastu miesiącach „rozkojarzenia ideologicznego” można było przystąpić do działania. W dodatku członków Egzekutywy poinformowano, że po 13 XII nie odnotowano żadnej działalności związkowej w inowrocławskiej oświacie. Czy rzeczywiście sytuacja była już wyjaśniona?

Istotnie zaraz po wprowadzeniu stanu wojennego wszelka działalność związkowa została zawieszona. Władze Komisji Okręgowej Pracowników Oświaty i Wychowania w Inowrocławiu zostały zmuszone do oddania całej dokumentacji  w ręce SB. Związek utracił też środki finansowe oraz lokal znajdujący się przy ul. Prezydenta Gabriela Narutowicza. Niestety represje dotknęły także członków kujawskiej „S”. Przewodniczący Henryk Łada został na krótko aresztowany, a w jego mieszkaniu funkcjonariusze Służby Bezpieczeństwa przeprowadzili rewizję. Nie był to koniec problemów. Dyrekcja I Liceum Ogólnokształcącego (I LO) w Inowrocławiu postanowiła nie przedłużać z nim umowy, dlatego w trudnej sytuacji został zmuszony do podjęcia pracy fizycznej w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej. Zresztą do pracy w szkole nie powrócił już nigdy.

Pierwsze dni stanu wojennego dobrze zapamiętał inny z członków komisji. Ryszard Brejza, przewodniczący koła w SP nr 2, jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia „gościł” w domu milicjantów, którzy po krótkiej rewizji zabrali go wraz z bratem Jarosławem do komendy w celu sporządzenia i podpisania protokołu. W rzeczywistości dzień zakończył się wizytą w szkole, do której specjalnie sprowadzono nawet dyrektor Alicję Balcerzak. Funkcjonariusze SB dokładnie przeszukali szafkę Ryszarda Brejzy, rekwirując jednocześnie wszystkie zgromadzone tam materiały – był to jedyny przypadek bezpośredniej interwencji władz w placówce oświatowej po ogłoszeniu stanu wojennego. Po powrocie na komendę i podpisaniu protokołu obaj bracia zostali wypuszczeni.

Trudna sytuacja w mieście nie załamała jednak inowrocławskich nauczycieli. Zbyt wiele było do zrobienia, żeby od razu się poddać. Jeszcze w grudniu nauczycielka języka polskiego z I LO, Jadwiga Fengler-Wielewska, postanowiła rozpocząć podziemną działalność. Za radą kapelana inowrocławskiej „Solidarności”, księdza Ryszarda Pruczkowskiego, nowe władze związku postanowiły skierować swoją uwagę na problem pomocy rodzinom internowanych.

W styczniu 1982 roku w mieszkaniu Jadwigi Fengler-Wielewskiej przy ul. Władysława Łokietka odbyło się pierwsze zebranie podziemnej komisji NSZZ „Solidarność”. W jej skład weszli: Jadwiga Fengler-Wielewska, Eugenia Pudelewicz (Centrum Kształcenia Ustawicznego), Hanna Płotka (II LO), Edmund Mikołajczak (SP nr 15), Alfred Krysiak (I LO), Henryk Łada i Ryszard Brejza. Zgodnie z intencjami ks. Pruczkowskiego w pierwszej kolejności postanowiono pomóc Henrykowi Ładzie, któremu przez dwa miesiące przekazywano pieniądze. Środki zgromadzone w następnych miesiącach pomogły rodzinom internowanych działaczy ze Strzelna oraz Franciszka Karpińskiego i Jerzego Strugały z Inowrocławia. Żona ostatniego z wymienionych otrzymywała nawet paczki z zagranicy, które przysyłał brat Marii Świtek (SP nr 11) mieszkający w Belgii. W trakcie zbiórek, organizowanych rzecz jasna wbrew zakazom dyrektorów szkół, wyróżnili się zwłaszcza Kazimiera Tokarz, Lucyna Zimna (obie CKU), Bogusława Mazur (Technikum Ekonomiczne), a także Andrzej Radtke i państwo Anna i Krzysztof Śledzińscy (wszyscy I LO).

Pomoc członków podziemnej komisji wykraczała daleko poza przyjęte ramy. Jadwiga Fengler-Wielewska spróbowała nawet poszukać zatrudnienia dla zwolnionego ze szkoły działacza z Ostrowa Wielkopolskiego w pobliskim Niższym Seminarium Duchownym w Markowicach (ostatecznie wyjechał do Norwegii), a Krzysztof Śledziński pomógł znaleźć adwokata dla aresztowanego Jerzego Kasprzyszaka – absolwenta I LO, członka „Solidarności” z Gdańska, który przyjechał do Inowrocławia nawiązać kontakty z tutejszym środowiskiem. Z kolei Ryszard Brejza, Henryk Łada i Edmund Mikołajczak nadal utrzymywali kontakty z Toruniem i Bydgoszczą, a sprowadzana stamtąd do Inowrocławia bibuła posłużyła do stworzenia biblioteki wydawnictw podziemnych. Ponadto dla uczniów z klasy prowadzonej przez J. Fengler-Wielewską zorganizowano „latające uniwersytety”.

Na zebrania inowrocławskich nauczycieli (początkowo odbywały się raz w miesiącu, a po zawieszeniu stanu wojennego raz na kilka miesięcy) przychodzili także inni opozycjoniści. Częstym gościem był m.in. Jan Wojciech Zieliński, redaktor biuletynu związkowego „Przekazy”, czasami przychodził również ks. Stanisław Głowski z parafii p.w. Podwyższenia Krzyża Świętego w Inowrocławiu. Sami nauczyciele angażowali się w działania oddziału. Edmund Mikołajczak wspólnie z Leszkiem Tucholskim przygotowywali ulotki z okazji rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja w 1982 roku, które zamierzano rozdać na początku maja mieszkańcom miasta. Niestety bibułę zarekwirowała milicja, ale i tak wielu nauczycieli wzięło udział w nieoficjalnych obchodach świętach. 3 V w kościele p.w. Zwiastowania NMP w Inowrocławiu odprawiona została msza święta, po niej zaś nastąpiło manifestacyjne przejście pod Pomnik Powstańców Wielkopolskich, gdzie złożono kwiaty. Było to pierwsze tak duże wystąpienie związku w Inowrocławiu po wprowadzeniu stanu wojennego.

Na czele marszu szedł wówczas Jarosław Brejza, trzymający w rękach flagę narodową z emblematem „Solidarności”. Wspólnie z bratem zaangażował się w organizację nowego związku jeszcze w 1980 roku – Ryszard w Toruniu, on w Inowrocławiu. We wrześniu’80 będąc zaledwie uczniem Zespołu Szkół Mechanicznych i Elektrycznych (ZSMiE) zaopatrywał w żywność strajkujących w Hucie Szkła Gospodarczego „Irena” i nagrywał audycje komitetu strajkującego. Później bardzo często organizował pomoc w czasie innych wystąpień; najczęściej można go było spotkać przy powielaczu lub z torbą pełną ulotek. 10 IV 1981 roku wspólnie z grupą przyjaciół założył Niezależny Samorządny Związek Młodzieży Szkolnej „Solidarność”. Po wprowadzeniu stanu wojennego zorganizował młodzieżową grupę oporu zostając łącznikiem pomiędzy strukturami podziemnej „Solidarności”. Blisko współpracował z J. W. Zielińskim, który zaprzysiągł go na „oficera wywiadu”. W ten sposób został członkiem tajnej organizacji, opartej na zasadach dyscypliny wojskowej, utworzonej na wypadek bezpośredniej konfrontacji z władzą. Pomimo licznych ostrzeżeń, a nawet gróźb nie zaprzestał swojej działalności.

W maju 1982 roku funkcjonariusze SB przeprowadzili kolejną rewizję w domu Brejzów, po której Jarosława zatrzymano na 48 godzin. 18 V stanął przed Kolegium ds. Wykroczeń – został jednak uniewinniony. Wydarzenia tego miesiąca, przede wszystkim brutalne przesłuchania, bardzo odbiły się na jego psychice. Brak snu połączony z manią prześladowczą sprawił, że zaczął podejrzewać osoby z najbliższego otoczenia o współpracę z SB. Niestety nie wytrzymał napięcia. 4 VIII 1982 roku popełnił samobójstwo. W pożegnalnym liście napisał: „ (…) Niech ojczyzna będzie wielka, lecz ja nie mogę czekać. Żegnajcie Mili, żegnaj Tatku, żegnaj Matko… komuna niech przepadnie.”. Pogrzeb Jarosława Brejzy był wielkim wydarzeniem dla całego miasta. W ostatniej drodze towarzyszyło mu wielu inowrocławian. Grób pokryły wieńce z „solidarnościowymi” szarfami. Na jednej napisano: „Śpij kolego w ciemnym grobie, niech się Polska przyśni Tobie.”.

W 1985 roku miało miejsce ostatnie spotkanie podziemnej komisji oświaty w Inowrocławiu. Ponieważ taka formuła działania nie odpowiadała aktualnym potrzebom, zebrani zdecydowali o zawieszeniu działalności. Zgromadzone fundusze przekazano wdowie po zmarłym nauczycielu fizyki z I LO Szczepanie Komorowskim. Jeszcze przed rozwiązaniem struktur inowrocławscy nauczyciele podjęli próbę zalegalizowania związku. Podczas jednego ze spotkań zaproponowano, żeby możliwie jak największa liczba pracowników oświaty zapisała się do jednej z legalnie działających organizacji, tak aby w krótkim czasie opanować jej struktury i przejąć w niej władzę. Wybór padł na działający w mieście od 1962 roku oddział Kujawsko-Pomorskiego Towarzystwa Kulturalnego. Pomysł ostatecznie przepadł, ale dwóch członków „S” – Ryszard Brejza i Edmund Mikołajczak zostało członkami zarządu towarzystwa. Również inni nauczyciele zaangażowali się w nowe przedsięwzięcia. Edmund Mikołajczak z Alfredem Krysiakiem włączyli się w prace nad organizowaniem Stowarzyszenia Wychowanków Gimnazjum i Liceum im. Jana Kasprowicza w Inowrocławiu, a Henryk Łada pod koniec 1988 roku rozpoczął starania o reaktywowanie Towarzystwa Gimnastycznego „Sokół” w Inowrocławiu.

W 1987 roku czterech członków nauczycielskiej „S” zostało włączonych do struktur podziemnych Zarządu Oddziału w Inowrocławiu, a rok później reprezentujący oświatę Leszek Tucholski i Włodzimierz Hulisz wraz z 7 działaczami powołali Komisję Organizacyjną Oddziału Inowrocławskiego NSZZ „Solidarność”, stanowiącą część Rady Organizacyjnej Regionu Bydgoskiego. 28 II 1989 roku reaktywowały się struktury Międzyszkolnej Rady Koordynacyjnej Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” na Kujawy Zachodnie z siedzibą w Inowrocławiu. Jej głównym zadaniem było odtworzenie szkolnych kół „Solidarności”, ulepszenie systemu działania rad pedagogicznych w szkołach, zwiększenie aktywności nauczycieli i uczniów w życiu szkolnym i poza nim, a przede wszystkim wypracowanie reformy oświatowej mającej podnieść poziom szkolnictwa w regionie. W skład MRK weszli: Ireneusz Połeć, Leszek Tucholski, Grzegorz Nawrocki, Henryk Kucharczyk, Robert Szarzyński (wszyscy ZSMiE), Stanisław Gzella (LO w Strzelnie), Stanisław Laskowski, Marian Frąszczak (obaj Zespół Szkół Medycznych w Inowrocławiu), Edmund Mikołajczak (NSD w Markowicach), Mieczysław Silecki (Zespół Szkół Chemicznych i Elektrycznych w Inowrocławiu), Włodzimierz Hulisz (rencista), Stanisław Paradowski (SP nr 8 w Inowrocławiu), Stefan Łożykowski (SP nr 1 w Inowrocławiu) i Mirosław Zacharczyk (I LO). Z powyższego składu w tajnym głosowaniu wyłoniona została trzyosobowa komisja, reprezentująca radę w rozmowach z władzami, w skład której weszli: Edmund Mikołajczak, Stanisław Paradowski i Mieczysław Silecki oraz dodatkowo Ferdynand Zalewski – przewodniczący Oddziału NSZZ „Solidarność” w Inowrocławiu. Grupa ta, skupiająca 79 osób, ujawniła się i 31 III 1989 roku zawiadomiła kierownictwo Wydziału Oświaty i Wychowania w Inowrocławiu o swoim istnieniu. Związek przystąpił do odbudowy struktur i przygotowania II Walnego Zebrania Delegatów, które miało miejsce 27 IX 1989 roku.

Parafrazując tytuł jednego z artykułów Ryszarda Brejzy „NASZA SOLIDARNOŚĆ PRZEŁAMAŁA STRACH”.

Bibliografia:

Archiwum Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania Okręgu Kujaw Zachodnich, II i III Walne Zebrania Delegatów.

Archiwum Państwowe w Bydgoszczy, Komitet Miejski Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej w Inowrocławiu; Komitet Wojewódzki Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej w Bydgoszczy.

Archiwum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, K. Bębnista, Działalność NSZZ „Solidarność” w Inowrocławiu w latach 1980-1989, Toruń 2007. Praca wykonana pod kierunkiem dr hab. Wojciecha Polaka prof. UMK w Zakładzie Systemów Politycznych.

Archiwum Zarządu Regionu Bydgoskiego NSZZ „Solidarność” w Bydgoszczy, czasopisma wydawane przez opozycję w latach 1980-1990.

Relacje: Ryszarda Brejzy, Jadwigi Fengler, Bożena Korzeniowska-Szudy, Alfreda Krysiaka, Edmunda Mikołajczaka, Stanisława Paradowskiego, Krystyny Podgórskiej-Łady, Andrzeja Radtke.

Komunikat Nr 1 Komisji Organizacyjnej Oddziału NSZZ „Solidarność” w Inowrocławiu, „Wiadomości Wolnych Związków”, nr 5 z 8 XI 1988.

Komunikat Nr 2 Międzyszkolnej Rady Koordynacyjnej Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Okręgu Kujaw Zachodnich, „WWZ”, nr 10 z 12 III 1989.

J. Marszałek, Jarosław Brejza (1964-1982), „WWZ”, nr 40 z 13 VIII 1989.

D. Ratajczak, Komuna niech przepadnie, „Gazeta Regionalna”, nr 174 z 25 VII 1992.

P. Strachanowski, Powrót do legalności. Rozmowa z przewodniczącym Zarządu Oddziału „Solidarności” – Ferdynandem Zalewskim, „Nowiny Inowrocławskie”, nr 18 z 5 V 1989.

Idem, Towarzystwo twórcze i inspirujące, „NI”, nr 9 z 6 III 1986.

L. Tucholski, Wstyd mi za nas, „Wolne Związki”, nr 6 z 31 XII 1988.

Idem, 15 lat temu w Inowrocławiu, „WWZ”, nr 126 z 27 XII 1995.

R. Brejza, 20 lat temu – wspomnienia z pierwszych miesięcy stanu wojennego w Inowrocławiu, „Goniec Kujawski” 2000, nr 1.

E. Mikołajczak, Henryk Łada (1937-2006), Ziemia Kujawska t. 20: 2007.

K. Osiński, Zarys dziejów NSZZ „Solidarność” Regionu Bydgoskiego (1980-1990), Gdańsk 2010.

S. Pastuszewski, D. B. Rudnicki, Czasopiśmiennictwo w woj. bydgoskim w latach 1980-1992. Zarys bibliograficzny, Bydgoszcz 1993.

M. Pietrzyk, Brejza Jarosław, [w:] Inowrocławski Słownik Biograficzny, z. 2, Inowrocław 1994.

W. Polak, Czas ludzi niepokornych. Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność” i inne ugrupowania niezależne w Toruniu i Regionie Toruńskim (13 XII 1981-4 VI 1989), Toruń, 2003.

Idem, Najtrudniejsze egzaminy. Niezależne Zrzeszenie Studentów Uniwersytetu Mikołaja Kopernika na tle wydarzeń w kraju i regionie (1980-1982), Toruń 2001.

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"