KOMUNIKAT Nr 1 Ogólnopolskiego Sztabu Protestacyjnego SKOiW NSZZ „Solidarność”

Email Drukuj PDF

Obradujący w Warszawie Ogólnopolski Sztab Protestacyjny Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” opracował harmonogram działań protestacyjnych  przeciwko wprowadzeniu reformy programowej, zwłaszcza w szkołach ponadgimnazjalnych.  Działania te zostaną podjęte, jeśli MEN nie przystąpi do rozmów w sprawie zmiany Nowej Podstawy Programowej.

„S” oświatowa domaga się uchylenia rozporządzeń MEN w sprawie Podstawy Programowej Kształcenia Ogólnego i  w sprawie ramowych planów nauczania, które m.in. ograniczają treści języka polskiego i historii oraz zmuszają już uczniów pierwszej klasy liceów ogólnokształcących do wyboru kierunku profilu i dalszej kariery edukacyjnej.

Sekcja Krajowa żąda także od Ministra Edukacji Narodowej ujawnienia nazwisk autorów reformy programowej i rozliczenia kosztów jej wprowadzania.

19 kwietnia br. w Warszawie odbędzie się posiedzenie Rady SKOiW NSZZ „Solidarność”, na którą została zaproszona minister Krystyna Szumilas. Sztab Protestacyjny SKOiW zaproponuje Pani Minister rozpoczęcie rozmów z udziałem ekspertów i praktyków na temat zmiany Nowej Podstawy Programowej. Od przyjęcia lub odrzucenia tej propozycji będzie zależało wdrożenie dalszych działań protestacyjnych.

Wojciech Jaranowski

Rzecznik SKOiW NSZZ „Solidarność”

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"