KOMUNIKAT z obrad Rady SKOiW 26- 27.05.2011r.

Email Drukuj PDF

Rada Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” podejmie dalsze działania w sprawie odwołania minister Hall. Członkowie Rady zaapelowali do Donalda Tuska - przewodniczącego PO o zachowanie praw nabytych nauczycieli placówek opiekuńczo-wychowawczych i ośrodków adopcyjno-opiekuńczych.  Rada wyraziła stanowczy sprzeciw wobec masowej likwidacji szkół i przekazywania placówek innym podmiotom oraz   propozycji zwiększenia pensum nauczycieli.

Obradująca w Zakopanem Rada Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”  zdecydowała o podjęciu dalszych działań zmierzających do odwołania ministra edukacji narodowej Katarzyny Hall.  Premier RP  nie odpowiedział na petycję o odwołanie minister  Hall popartą  podpisami 150 tys. osób niezadowolonych z pracy MEN. Uczyniła to p. minister Hall „występując jako adwokat we własnej sprawie” . Jest to lekceważenie 150 tys. obywateli naszego kraju.  Sekcja Krajowa ustaliła plan dalszych działań w tej sprawie, o których zostaną powiadomione struktury „S” oświatowej.

Rada Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” zaapelowała do przewodniczącego  PO  Donalda Tuska o dokonanie zmiany w projekcie ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej polegającej na skreśleniu artykułów tej ustawy, które  przewidują wyłączenie z Karty Nauczyciela jako podstawy zatrudnienia około 100 osób pracujących w ośrodkach adopcyjno – opiekuńczych w momencie wejścia ustawy w życie oraz około 2 500 osób pracujących w placówkach opiekuńczo wychowawczych  po upływie dwóch lat od momentu wejścia ustawy w życie.

Rada odwołała się do stanowiska  Premiera RP wyrażonego w piśmie z dnia 25 czerwca 2010 r., skierowanego do żołnierzy, policjantów i funkcjonariuszy innych służb mundurowych, w którym Premier Tusk zapewnia, iż przestrzega zasady praw nabytych i wspomina, że dyskusja o nowych uzgodnieniach może dotyczyć tylko osób, które w przyszłości podejmą  pracę w nowych formacjach. Rada oczekuje analogicznego potraktowania nauczycieli zatrudnionych w placówkach opiekuńczo wychowawczych i adopcyjno – opiekuńczych.

Rada SKOiW zaapelowała także do Prezydenta RP o niepodpisywanie tej ustawy. Rada Sekcji Krajowej przyjęła  Apel o zaprzestaniu masowej likwidacji szkół i placówek oświatowych  oraz przekazywania placówek innym podmiotom.Członkowie Rady podkreślają w nim,  że tak szkodliwe w wymiarze społecznym działania powodują, iż w wielu miejscowościach znikają ośrodki życia edukacyjnego, kulturalnego i społecznego, jakimi są szkoły publiczne.

- Poprzez takie działania państwo polskie traci kontrolę nad jakością edukacji i siecią szkół  gwarantującą w całym kraju równy dostęp do edukacji publicznej – czytamy w Apelu skierowanym do jednostek samorządu terytorialnego.

Rada SKOiW wyraziła stanowczy sprzeciw wobec propozycji przedstawicieli ogólnopolskich organizacji samorządowych, wchodzących w skład Komisji Wspólnej Rządu  i Samorządu Terytorialnego, dotyczącej zwiększenia pensum  nauczycieli. Rada stwierdza w stanowisku, że  ewentualne rozmowy i ustalenia w tej sprawie są zasadne dopiero po zakończeniu i ogłoszeniu ostatecznych wyników badania, dotyczącego czasu i warunków pracy nauczycieli.

Członkowie Rady skierowali do sejmowej Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży opinię w sprawie zmian w ustawie o systemie oświaty i innych aktach prawnych. NSZZ „Solidarność” sprzeciwia się wprowadzaniu radykalnych zmian, w tym strukturalnych, pod pretekstem podnoszenia jakości Edukacji. Sekcja Krajowa domaga się usunięcia z projektu nowelizacji Ustawy o Systemie Oświaty i powiązanych z nią innych ustaw zapisów szkodliwych dla edukacji publicznej, dążących do daleko idącego urynkowienia oświaty. Między innymi  o zagrożeniach wynikających z planowanych w ustawie zmian będzie mowa podczas konferencji współorganizowanej przez „S” oświatową  pt. „Stan edukacji po czterech latach rządów minister Hall”, która odbędzie się  4  czerwca br. w  Sejmie RP.

Rada SKOiW skierowała do  Prezydenta RP apel o niepodpisywanie ustawy o systemie informacji oświatowej, która zdaniem związkowców narusza prawa obywatelskie          i wprowadza restrykcje wobec pracowników oświaty zbierających dane statystyczne o uczniach i nauczycielach.

Ponadto,  Rada Sekcji Krajowej zaapelowała o czynne zaangażowanie i inicjowanie  w szkołach i placówkach oświatowych w całej Polsce udziału w projekcie edukacyjnym „Katyń ocalić od zapomnienia”. Celem projektu jest posadzenie 21.857 DĘBÓW PAMIĘCI. Każdy Dąb upamiętnia konkretną osobę, która zginęła w Katyniu, Twerze lub Charkowie, według zasady jeden DĄB to jeden ”katyński Bohater”. Dotychczas upamiętniono tylko ok. 4 tysięcy zamordowanych bohaterów. Udział w projekcie jest  doskonałą okazją do zainteresowania uczniów najnowszą historią  Polski.  Organizacje związkowe mogą  również być uczestnikami programu.

Rzecznik prasowy SKOiW NSZZ „S”

Wojciech Jaranowski

Materiały uzgodnione w czasie obrad RSKOiW będą wysyłane pocztą e- mail sukcesywnie w odpowiednim terminie.

Andrzej Piegutkowski

W obradach brał udział Honorowy Przewodniczący Stefan Kubowicz

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
komunikat z Rady SKOiW 26-27 maja 2011 w Zakopanem.doc 62 Kb

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"