Odwołać Hall !!!

Email Drukuj PDF

W pikiecie „S” oświatowej uczestniczyło ok. 500 osób.  Związkowcy z całej Polski domagali się dymisji minister Hall.  Skandowali hasło:  „Wysłać Hall w siną dal”. Przywieźli dwie kukły przedstawiające szefową resortu  edukacji.  Umieszczono na nich  tabliczki z napisami: "Hall na pal", "Hall pierwsza wiedźma RP na stos",  "Marność Edukacji Narodowej".

Minister Hall otrzymała od Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” specjalne „wyróżnienie” -  ZŁOTĄ MALINĘ-   za  szkodliwą twórczość dla polskiej edukacji i „wpuszczanie oświaty w maliny”.

Delegacja protestujących  udała się do Kancelarii Premiera,  gdzie złożyła  ponad 150 tys. podpisów, jakie zebrano pod petycją o odwołanie Hall oraz rzeźbę – złotą malinę - nagrodę dla najgorszego ministra edukacji. Delegacja została przyjęta przez pracowników MEN (tylko),  którzy w rozmowie podkreślali „zasługi”  obecnego Ministra Edukacji Narodowej wyrażając  jednocześnie zdziwienie postulatami „S” oświatowej i lekceważąco odnosząc się do zebranych 150 tys. podpisów. Nie zgodzili się  również na pełną dokumentację fotograficzną spotkania (stąd zdjęcia tylko przedstawicieli NSZZ „S”).

Na zakończenie  pikiety przed kancelarią premiera  odśpiewano hymn państwowy. Część protestujących przeszła do  gmachu  resortu edukacji, gdzie chcieli przekazać  kukły. Nie zostali jednak wpuszczeni do środka. Kukły umieścili  przed bramą MEN.

Mimo obecności na pikiecie kamer wszystkich centralnych stacji telewizyjnych, przekaz z niej ukazał się tylko w nielicznych programach informacyjnych ( przypadek, czy powrót cenzury?). Tym bardziej zachęcamy do obejrzenia naszej relacji video z tego wydarzenia.

W. Jaranowski

List przekazany w Urzędzie Rady Ministrów pracownikowi Ministerstwa Edukacji Narodowej skierowany do Premiera:

Pan

Donald Tusk

Premier Rzeczypospolitej Polskiej

Szanowny Panie Premierze

TAK -  dla dialogu i debaty o Oświacie!

NIE -  dla degradacji polskiej Oświaty!

Sekcja Krajowa Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” wielokrotnie apelowała o podjęcie dialogu i merytoryczną debatę o kształcie polskiej oświaty, zwracając jednocześnie uwagę na niezrozumiałe,  kontrowersyjne i szkodliwe decyzje  Ministerstwa Edukacji Narodowej.

Jak mamy rozumieć Pana zapewnienia, że Oświata jest priorytetem obecnego Rządu w świetle projektu zmiany ustawy o systemie oświaty?

Jest to projekt, który niszczy system polskiej edukacji. Badania PISA 2009 pokazują, że polscy uczniowie uzyskują coraz lepsze wyniki. Nie ma więc powodów do wprowadzania rewolucyjnych zmian, których negatywne skutki dadzą o sobie znać w długiej perspektywie czasowej.

Obecne działania resortu edukacji mają charakter nie tylko antynauczycielski- niszczący status zawodowy polskiego nauczyciela, ale również antyoświatowy- niszczący dorobek polskiej myśli oświatowej oraz jakość nauczania. Jednak przede wszystkim niweczą konstytucyjną, równą dostępność do publicznej oświaty.

Ponieważ nie udało się do tej pory zwrócić uwagi Pana Premiera na problemy nurtujące środowisko oświatowe, ani wpłynąć na Ministra Edukacji - Katarzynę Hall, Sekcja Krajowa Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” przeprowadziła akcję zbierania podpisów pod petycją o jej odwołanie. W krótkim czasie zebraliśmy ponad 150 tys. podpisów nauczycieli, pracowników oświaty i rodziców.

Wyrażamy głębokie przekonanie, że  ten fakt  skłoni Pana Premiera i Rząd do refleksji  oraz  zaprzestania szkodliwych działań. Polska Oświata jest dobrem całego narodu i gwarancją  naszej tożsamości. Polityką krótkowzroczną  jest traktowanie jej jako zbytniego ciężaru dla budżetu  Rządu.

Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania

NSZZ Solidarność

Ryszard Proksa

Jeżeli posiadają Państwo listy z podpisami o odwołanie Minister Hall prosimy wysyłać je bezpośrednio do Premiera:

Kancelaria Prezesa Rady Ministrów

00-583 Warszawa,

Al. Ujazdowskie 1/3

Reportaż z przebiegu pikiety:

przygotowania do pikiety

pikieta część pierwsza

pikieta część druga

protest część trzecia

część czwarta manifestacji

część piąta

część szósta

część siódma

część ósma

Media o pikiecie:

TV Regionalna Lublin ,      Polskie Radio,       Wiadomości 24,     Wiadomości Gazeta.pl

Wiadomości Wirtualna Polska, ,,,,,,,,Radio Opole ,,,,,,,,Trójmiasto Gazeta.pl,,,,,,,,,,Perspektywy.pl

Wprost 24,,,,,,,,,Radio Via,,,,,,,eduinfo

więcej o proteście na Facebooku

Więcej zdjęć na koncie sekcja.mazowsze.

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
B_33_11 do Premiera.doc 232 Kb

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"