KOMUNIKAT SPECJALNY

Email Drukuj PDF

Akcja protestacyjna w oświacie

Sekcja Krajowa Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, realizując postanowienia WZD Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” i Rady SKOiW NSZZ „Solidarność” – zwraca się do struktur oświatowych naszej organizacji  w kraju o:

1.         Liczny udział w MANIFESTACJI, która odbędzie się w dniu 14 października

2010 r. przed Urzędem Rady Ministrów w Warszawie al. Ujazdowskie, początek

godz. 12.00 (zapraszamy także osoby, które nie są członkami „Solidarności”);

2.        OFLAGOWANIE flagami związkowymi szkół, placówek oświatowych, siedzib

organizacji związkowych – w terminie od 12 do 15 października 2010 roku.

Podstawa prawna: Ustawy: o związkach zawodowych, o rozwiązywaniu sporów zbiorowych, Statut NSZZ „Solidarność.

Przypominamy, że główne przyczyny akcji  protestacyjnej Sekcji Krajowej Oświaty  i Wychowania NSZZ „Solidarność” to:

a)      brak rzeczywistego dialogu – od maja br. zabiegamy o dwustronne rozmowy Rząd- NSZZ „S” nt. XXI postulatów dla Naprawy Polskiej Oświaty,

b)      niskie nakłady na oświatę,

c)      zwiększanie czasu pracy nauczycieli (2 niepłatne godziny) bez należytej rekompensaty finansowej, domagamy się wykreślenia zapisów o realizacji 2 dodatkowych godzin zajęć edukacyjnych,

d)     odejście od zasady podwyżek płac nauczycieli od stycznia każdego roku - waloryzacja płac po raz kolejny od września w 2011 r., 7 proc. od września to średniorocznie 2,3 proc. (tyle ile planowana inflacja w 2011 r.), czyli żadna realna podwyżka, a przy większej inflacji niż 2,3 proc. realna obniżka wynagrodzeń,

e)      próby obniżania statusu zawodowego nauczycieli, zamach na Kartę Nauczyciela.

Ryszard Proksa

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"