Obrady KSOiW, Kalisz 19.11.2015r.

Email Drukuj PDF

Zmiany: 19.11.2015r. godz. 20.15.- dodano dokumenty, 22.15- dodano zdjęcia.

21.11.2015r.godz. 15.28.- dodano komunikat.

Kalisz 19.11.2015r.

Stanowisko

Rady Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”

w odniesieniu do expose Prezesa Rady Ministrów w części dotyczącej oświaty.

Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” pozytywnie ocenia zapowiedź likwidacji tzw. godzin karcianych, wzmocnienia pozycji nauczyciela, odbiurokratyzowania szkoły.

Rada podziela ogromny niepokój i rozumie sprzeciw nauczycieli i pracowników gimnazjów wywołany zapowiedzią likwidacji tego typu szkoły. Oczekujemy, że decyzja zmiany w ustroju szkolnym, będzie wypracowana w drodze rzeczywistego dialogu społecznego, po dogłębnej analizie podstawy programowej oraz skutków planowanych zmian. Krajowa Sekcja nie wyrazi zgody na działania, w wyniku których nastąpiłaby utrata pracy przez nauczycieli, pracowników administracji i obsługi szkół i placówek oświatowych.

Rada deklaruje gotowość szybkiego spotkania z Ministrem Edukacji Narodowej w celu przedstawienia obszarów wymagających bezwzględnego uporządkowania i poprawienia warunków oraz jakości pracy szkół.

KSOiW NSZZ "Solidarność"

Ryszard Proksa

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"