Protest nauczycieli i pracowników oświaty- 14.10.2015r.

Email Drukuj PDF

Ponad 15 tysięcy nauczycieli oraz pracowników administracji i obsługi szkół z całej Polski demonstrowało wczoraj - w Dniu Edukacji Narodowej - swoje niezadowolenie z polityki oświatowej obecnego Rządu. Manifestację pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów zorganizowały dwie największe centrale związkowe zrzeszające pracowników oświaty: ZNP i NSZZ „Solidarnosć”- Krajowa Sekcja Oswiaty i Wychowania. Uczestnicy demonstracji żądali:

zwiększenia nakładów na edukację,

podwyżek płac pracowników oświaty,

przeciwdziałania prywatyzacji edukacji,

zahamowania procesu łamania prawa przez niektóre samorządy prowadzące szkoły.

Podczas licznych przemówień, w tym szefów oświatowych związków zawodowych (Ryszarda Proksy –przewodniczącego KSOiW NSZZ „S” i Sławomira Broniarza – prezesa ZNP) dominowała krytyka obecnego kierownictwa MEN i polityki oświatowej całego rządu PO-PSL. Krytyczne i ośmieszające obecne władze hasła pojawiały się także na transparentach i specjalnie przygotowanych karykaturach.

Związkowcy liczyli na pojawienie się przed KPRM premier Ewy Kopacz. Do protestujących wyszła jednak minister edukacji Joanna Kluzik-Rostkowska. Chciała zabrać głos, jednak nie została dopuszczona do mikrofonu. Prowadzący demonstrację nie zgodzili się na przemówienie minister edukacji, ponieważ przed manifestacją wypowiedziała się do mediów, że podwyżek dla nauczycieli w 2016 r. nie będzie. Powiedziała mediom to samo, co mówiła do pikietujących związkowców z NSZZ „S” 28 kwietnia br. Niezasadne było więc wysłuchiwanie przykrych słów pani minister i to w Dniu Edukacji Narodowej. Minister Kluzik-Rostkowska została „odprowadzona gwizdami” do kancelarii premiera.

Wspólna delegacja ZNP i NSZZ „S” udała się do Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w celu wręczenia petycji premier Ewie Kopacz. Została jednak przyjęta w korytarzu wejściowym przez dyrektora departamentu w KPRM. Przedstawiciele protestujących wręczyli petycję dyrektorowi i wyszli. Trwało to zaledwie minutę. Była to najkrótsza wizyta delegacji protestujących pracowników oświaty w kancelarii premiera. Ta sytuacja potwierdza jak traktowana przez obecny Rząd jest oswiata i jej pracownicy.

Dwugodzinna demonstracja zakończyła się ok. 15.00.

Organizatorzy manifestacji dziękują wszystkim jej uczestnikom za obecność i wspólną walkę o słuszne prawa i postulaty środowiska oświatowego.

Wojciech Jaranowski

Rzecznik KSOiW NSZZ „Solidarność”

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
Scan0086.pdf 121 Kb
Scan0085.pdf 356 Kb
Scan0084.pdf 268 Kb

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"