PIKIETA

Email Drukuj PDF

Rada Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność zorganizowała w dniu 9 września br. o godz. 12.00 pikietę przed Urzędem Rady Ministrów w Warszawie w związku z brakiem odpowiedzi na pisma Rady Sekcji Krajowej  w sprawie podjęcia  dwustronnych rozmów: Prezes Rady Ministrów - NSZZ „Solidarność” na temat 21 Postulatów dla Naprawy Polskiej Oświaty.  Domagamy się również:
-  odstąpienia od planów likwidacji lub niekorzystnych zmian w Karcie Nauczyciela,
-  rzeczywistego DIALOGU z MEN w sprawach oświatowych,
-  odstąpienia od obowiązkowych, niepłatnych godzin pracy nauczycieli,
-  zagwarantowania równych praw pracowniczych wszystkim nauczycielom,
-  odstąpienia od  ostatnich propozycji niekorzystnych zmian w prawie oświatowym (szkolnictwo specjalne, zmuszanie do pracy w czasie ferii itd.).
Rada SKOiW NSZZ „S” nie wyklucza dalszych akcji w październiku, jeśli Premier RP nie podejmie rozmów z naszym Związkiem.
W pikiecie uczestniczyło ok. 300 związkowców „S” oświatowej z całej Polski. Wspierał nas przewodniczący KK NSZZ „S” Janusz Śniadek, który mówił o pozorowanym dialogu Rządu ze związkami zawodowymi i zapowiedział kolejne „wizyty” NSZZ „S”  przed Kancelarią Prezesa Rady Ministrów, m.in. 29 września br. Obecni na pikiecie byli także szefowie regionów: Wielkopolskiego  – Jarosław Lange i Mazowsza – Andrzej Kropiwnicki.
Pod nieobecność premiera Donalda Tuska petycję z żądaniem rozmów dwustronnych z naszym Związkiem przyjęła od naszej delegacji z przewodniczącym Ryszardem Proksą na czele wiceminister edukacji Lilla Jaroń. Pani wiceminister zobowiązała się przekazać petycję i XXI postulatów NSZZ „S” premierowi.
Pikieta jest odpowiedzią na brak woli dwustronnych rozmów Rządu z naszym Związkiem. Tymczasem, z  nieoficjalnych źródeł dowiadujemy się, że przedstawiciele Rządu z udziałem  minister Hall spotkali się na początku września br.  z ZNP. Ta  informacja, tym bardziej nas bulwersuje, gdyż Pani minister Hall odpowiadając nam na petycję z 15 czerwca br. stwierdziła, że „zasada równego traktowania wszystkich uczestników dialogu społecznego nie pozwala na spełnienie Państwa postulatu spotkania strony rządowej z przedstawicielami Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”.

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
petycja.doc 109 Kb

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"