Komunikat z obrad Rady Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania- Zakopane, 28- 29 maja 2015r.

Email Drukuj PDF

Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” omówiła przebieg sporów zbiorowych w poszczególnych regionach i podsumowała manifestację oświatowej „Solidarności’ z 28 kwietnia br. w Warszawie. Rada KSOiW przyjęła apel w sprawie terminu kierowania nauczycieli na leczenie sanatoryjne.

Podczas dwudniowych obrad członkowie Rady KSOiW podsumowali 10- tysięczną manifestację NSZZ „Solidarność” przed Kancelarią Prezesa Rady Ministrów 28 kwietnia br.

Dobrze zorganizowana, widoczna w mediach manifestacja, udała się dzięki dużemu zaangażowaniu działaczy i członków „Solidarności” oświatowej na każdym szczeblu. Jeszcze raz KSOiW dziękuje wszystkim organizatorom i uczestnikom tej manifestacji.

Rada KSOiW omówiła stan realizacji uchwały Rady o wchodzeniu w spory zbiorowe z pracodawcami (szkołami i placówkami oświatowo-wychowawczymi). Większość organizacji zakładowych i międzyzakładowych, które wszczęły procedurę sporu zbiorowego są na etapie rokowań, niektóre już przeszły do fazy mediacji. Rada zaapelowała do tych nielicznych organizacji, które jeszcze nie wszczęły procedury sporu zbiorowego, by to uczyniły do końca bieżącego roku szkolnego. Jest to istotne, gdyż Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania nie wyklucza strajku ostrzegawczego na początku przyszłego roku szkolnego. Do dziś Sekcja Krajowa nie otrzymała odpowiedzi od premier Rządu na petycję wręczoną 28 kwietnia br. Czy do strajku dojdzie, będzie to w głównej mierze zależało od postawy Rządu RP wobec postulatów KSOiW NSZZ „Solidarność”.

Rada KSOiW przyjęła apel skierowany do MEN, w którym domaga się uruchomienia procedury przewidującej kierowanie nauczycieli na leczenie sanatoryjne

w okresie ferii zimowych lub wakacji letnich.

Rada Sekcji Krajowej omówiła także udział „Solidarności” oświatowej w Pielgrzymce Nauczycieli na Jasną Górę 1-2 lipca br., na którą Krajowe Duszpasterstwo Nauczycieli zaprasza wszystkich nauczycieli i pracowników oświaty.

Ponadto Rada KSOiW przyznała złote odznaki KSOiW i przyjęła harmonogram spotkań Rady na rok szkolny 2015/2016.

Rzecznik prasowy SKOiW NSZZ „S”

Wojciech Jaranowski

____________________________

Media o obradach KSOiW:

Pensje nauczycieli. Oświatowa Solidarność grozi strajkiem.

Oświatowa "S" grozi strajkiem na początku roku szkolnego.

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"