Manifestacja Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania

Email Drukuj PDF

KOMUNIKAT Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z demonstracji pod MEN 12 września br.

Ponad 5 tys. związkowców z oświatowej „S” wzięło udział w demonstracji pod gmachem MEN w ramach Ogólnopolskich Dni Protestu. Nauczyciele i pracownicy niepedagogiczni wyrazili swoje niezadowolenie z polityki edukacyjnej Rządu PO-PSL.  Domagali się m.in.  większych nakładów finansowych na oświatę, wstrzymania prac nad zmianami w Karcie Nauczyciela, naprawienia reformy programowej, zaprzestania likwidacji szkół i zwolnień nauczycieli, przywrócenia prawa nauczycieli do wcześniejszych emerytur.

Uwaga: dodano galerię (250 zdjęć).

W rocznicę wielkiej Wiktorii Wiedeńskiej „Solidarność’ oświatowa licznie zgromadziła się pod ministerstwem edukacji. Po wstępnych wystąpieniach przewodniczącego SKOiW Ryszarda Proksy, sekretarz Komisji Krajowej Ewy Zydorek oraz przewodniczących Zarządów Regionów: Mazowsza Andrzeja Kropiwnickiego i Wielkopolski Jarosława Lange organizatorzy pikiety zaprezentowali dziesięć grzechów głównych Ministra Edukacji Narodowej. Sobowtóry minister Szumilas (szumilaski) kolejno symbolizowały poszczególne grzechy:

1. Szkodliwe zmiany podstawy programowej.
  2. Likwidacja szkół. Prywatyzacja oświaty.
  3. Brak rzeczywistego dialogu społecznego.
  4. Masowe zwolnienia pracowników oświaty.
  5. Obniżanie jakości kształcenia.
  6. Niedofinansowanie oświaty.
  7. Wyzbywanie się odpowiedzialności państwa za oświatę.
  8. Obowiązkowe posyłanie 6-latków do nieprzygotowanych szkół.
  9. Drogie podręczniki.

.....10.  Odstępowanie od wychowania historyczno – patriotycznego.

Ten ostatni grzech w formie scenki  historycznej  przedstawili  rycerze z bractwa im. Ks. Jeremiego Wiśniowieckiego z Lublina. Przesłaniem  ich wystąpienia  była potrzeba dobrej edukacji a w słowach przewijała się krytyka usunięcia z kanonu lektur szkolnych utworów Mickiewicza i Sienkiewicza na poziomie gimnazjalnym.

Odczytano także głosy poparcia dla protestujących  z ETUCE (europejskiej konfederacji nauczycielskich związków zawodowych) i od organizacji związkowych z wielu krajów Europy.

Kulminacyjnym punktem demonstracji było „przybicie” do ściany budynku MEN olbrzymiej  petycji z żądaniami protestujących (treść petycji w załączeniu). Do związkowców nie wyszła ani pani minister ani nikt z jej podwładnych.

Następnie związkowcy przemaszerowali pod Sejm RP do miasteczka namiotowego, gdzie po krótkich wystąpieniach Piotra Dudy – przewodniczącego KK NSZZ „S” oraz Ryszarda Proksy, Teresy Misiuk i Ewy Kończyk kontynuowano debaty, m.in.  na temat służby zdrowia.

Prezydium SKOiW z przewodniczącym Ryszardem Proksą na czele serdecznie dziękują wszystkim uczestnikom demonstracji pod MEN i organizacjom  „S” oświatowej w regionach za pełną i odpowiedzialną mobilizację w tym dniu.

Rzecznik prasowy SKOiW NSZZ „S”

Wojciech Jaranowski

Zdjęcia.

Więcej zdjęć na stronie (ponad 200 zdjęć na trzech stronach)- link do zdjęć.

Relacje z naszego protestu omówione zostały w najważniejszych stacjach telewizyjnych i radowych.

Napisali o nas:

- niezależna.pl - Interia.pl Fakty - wp.pl - Money.pl - Fakt.pl - PolskawPolityce.pl Polskie Radio.pl

Wybrane media lokalne:

- eostrołęka - gazeta.pl Trójmiasto - Poznań nasze miasto Portal Górniczy

Artykuły powiązane:

- Nauczyciele z innych krajów są z nami

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
SKOiW_Petycja 12.09.13..pdf 121 Kb

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"