Rada SKOiW- 20 czerwca 2012r.

Email Drukuj PDF

KOMUNIKAT z posiedzenia Rady SKOiW NSZZ „Solidarność” 20 czerwca 2012 r.

„S” oświatowa zdecydowanie za utrzymaniem Karty Nauczyciela. Protest przeciwko wypaczaniu najnowszej historii Polski w podręczniku Wydawnictw Szkolnych i Pedagogicznych.

Rada Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” zdecydowanie opowiada się za utrzymaniem Karty Nauczyciela, która jest swoistym ponadzakładowym zbiorowym układem pracy dla licznej grupy zawodowej, wykonującej niezwykle ważne społecznie zadania.

- Jakiekolwiek zmiany dotyczące warunków pracy i płacy mogą nastąpić tylko w efekcie uzgodnień rządu z reprezentatywnymi organizacjami związkowymi po zakończeniu rzeczywistego badania czasu i warunków pracy nauczycieli przez Instytut Badań Edukacyjnych – podkreślają członkowie Rady SKOiW w przyjętym stanowisku w sprawie samorządowych propozycji zmian w Karcie Nauczyciela.

Korporacje samorządowe dążą m.in. do zwiększenia pensum, wyeliminowania z Karty nauczycieli „nietablicowych”, likwidacji niektórych dodatków, wydłużenia awansu zawodowego (dyplomowany po 20 latach pracy), ograniczenia wymiaru urlopu wypoczynkowego i urlopów zdrowotnych. Swoje propozycje przekazali do Sejmu RP.

W przyszłym tygodniu tymi propozycjami ma zająć się sejmowa Komisja Samorządu Terytorialnego. Samorządowcy chcą ponadto zmian w ustawie o systemie oświaty, m.in. swobodniejszego tworzenia zespołów szkół i przekazywania placówek oświatowych osobom prywatnym i stowarzyszeniom. Jak dotychczas nasz Związek nie otrzymał żadnych projektów zmian w ww. ustawach do konsultacji. Pojawiają się natomiast tendencyjne artykuły prasowe, których celem jest wyrobienie w społeczeństwie negatywnej opinii o pracy i uprawnieniach nauczycieli. Do wdrożenia projektów zmian w ustawach uprawnieni są Rząd, Sejm i Prezydent RP. To od tych gremiów będzie zależało czy propozycje samorządowców wejdą na ścieżkę legislacyjną.

Rada Sekcji Krajowej upoważniła Prezydium SKOiW do rozmów z innymi związkami zawodowymi i organizacjami samorządów nt. utrzymania Karty Nauczyciela.

W założeniach rządowych do budżetu na 2013 r. nie przewidziano waloryzacji płac dla nauczycieli. MEN pokrętnie tłumaczy, że związki zawodowe nie domagały się tej waloryzacji, co jest oczywiście nieprawdą, gdyż na ostatnich kilku spotkaniach w MEN wszystkie związki zawodowe domagały się pilnego wyznaczenia spotkania nt. podwyżek płac nauczycieli w 2013 r. Zespół płacowy SKOiW przygotuje stanowisko w tej sprawie.

Rada Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” stanowczo zaprotestowała przeciwko dopuszczeniu przez Ministerstwo Edukacji Narodowej do użytku szkolnego podręcznika do historii pt. „Po prostu historia” dla szkół ponadgimnazjalnych wydanego przez Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne.

W rozdziale 41 tego podręcznika pt.: „Od stanu wojennego do okrągłego stołu” w podrozdziale „Fala strajków w 1988 r.” znalazło się zdanie, które nie powinno mieć miejsca, mówiące, że fala strajków z 1988 roku była spowodowana jedynie podwyżkami oraz, że strajki te były organizowane w większości przez związki zawodowe zrzeszone w OPZZ! Związkowców bulwersuje również fakt, że w rozdziałach poświęconych „Solidarności” i stanowi wojennemu autorzy więcej uwagi poświęcają oprawcom niż ich ofiarom. SKOiW NSZZ „Solidarność” domaga się od MEN wycofania dopuszczenia do użytku szkolnego w/w podręcznika. Oczekuje także wykreślenia z listy rzeczoznawców osób, które wydały pozytywną opinię temu podręcznikowi.

Rada SKOiW przyjęła także stanowisko w sprawie łączenia klas, apel do Komisji Krajowej NSZZ „S” ws. przedsięwzięć realizowanych przez Sekcję Krajową oraz rozpatrzyła inne dokumenty przekazane przez WZD Sekcji Krajowej.

Rzecznik prasowy SKOiW NSZZ „S”

Wojciech Jaranowski

Inne media o nas:

Oświatowa "Solidarność" - żadnych zmian w Karcie bez uzgodnień ze związkami- więcej na stronie: ABC a Wolters Kluwer business

W załącznikach stanowiska w sprawie:

1. podręcznika do historii „Po prostu historia”

2. samorządowych propozycji zmian w Karcie Nauczyciela,

3. waloryzacji płac.

Załączniki:
PlikOpisRozmiar
komunikat.pdf 613 Kb
stanowisko 3 20.06.12.pdf 79 Kb
stanowisko 2 20.06.12.pdf 77 Kb
stanowisko 1 20.06.12.pdf 88 Kb

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"