Sztandar SKOiW

Email Drukuj PDF

Sztandar Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania został poświęcony przez Ojca Świętego Jana Pawła II w Watykanie 11 listopada 1996 roku ( w dwudziestą rocznicę pontyfikatu).

Poczet sztandarowy stanowili: chorąży – sztandarowy Krzysztof Jędrzejczyk, asysta – Joanna Kuryło i Ryszard Grzywiński. Obecnie „stały poczet sztandarowy SKOiW” stanowią: chorąży – sztandarowy Krzysztof Jędrzejczyk, asysta – Wojciech Jaranowski i Lesław Ordon.

Wykonanie i opis:
Drzewce dwudzielne wykonane z drewna bukowego – jasne lakierowane, okucia mosiężne całość zwieńczona orłem z koroną (odlew ze srebrnego metalu) na mosiężnej kuli –mocowana śrubą dwustronną do drzewca sztandaru . Pod osadzeniem orła i kuli pamiątkowa mosiężna tuleja z wygrawerowanym napisem „Poświęcił Ojciec Święty Jana Paweł II  Rzym 11 listopada 1996 roku”.   Mocowanie sztandaru do drzewca – kółka metalowe nawleczone na pręt mosiężny zakończony z dwu stron ozdobnymi mosiężnymi nakrętkami. Drzewce sztandaru oraz futerały na drzewca i sztandar zostały wykonane dzięki staraniom  śp. kol. Wojciecha Kotarby.

Sztandar był haftowany ręcznie w prywatnej pracowni specjalizującej się w haftowaniu sztandarów kościelnych.

Awers: to  haft na białym atłasie, w kole  złoty napis Sekcja Krajowa Oświaty I Wychowania  , czarny NSZZ i Czerwony / tzw. solidarycą/Solidarność w koło wpleciona zielona gałązka oliwna.. W dole otwarta księga z datą na uchylonej kartce 1980, w tle widać datę 1981.

Rewers: na czerwonym rypsie wyhaftowany na środku orzeł biały z ryngrafem Matki Boskiej Częstochowskiej na  piersiach, w szponach trzyma biała szarfę ze złotym napisem BÓG HONOR OJCZYZNA. Koraliki potrzebne do haftowaniu ubioru Matki Boskiej podarowały członkinie "S"  z Warszawy.

Sztandar oraz szarfy (biało – czerwone zakończone złotymi frędzlami) wykonane zostały dzięki staraniom kol. Haliny Kurpińskiej.

Watykan

Jasna Góra

Kaplica Królewska na Wawelu Uroczyste przekazanie sztandaru

Monte Cassino

Kraków pod Krzyżem Katyńskim

Łowicz- msza-spotkanie z Ojcem Świętym

ZNAJDZ NA STRONIE

Szukaj na stronach NSZZ "Solidarność"

Wyszukiwarka przeszukuje 22 strony struktur terenowych i branżowych.

Solidarność to nie tylko Wałęsa - konferencja prasowa kombatantów "S"