List do programu "Uwaga" w TVN

UWAGA!” TVN

Szanowni Państwo,

na początek, krótkie wprowadzenie.

Wczoraj, do programu „Uwaga!” pod tytułem „Nauczyciel – autorytet?” zaprosiliście prezesa ZNP pana Sławomira Broniarza, który między innymi wskazał, że kiedy wprowadzano reformę, to tylko ZNP ... itd.

A teraz, ad rem.

Jestem zaskoczony, że w tak istotnych kwestiach dla środowiska nauczycielskiego zapraszacie Państwo przedstawiciela tylko jednej centrali związkowej, pomijając inną, równie reprezentatywną co ZNP - mam na myśli oczywiście NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania.

Poniższa prezentacja pewnych rozważań to oczywiście ślepy zaułek. Ale, mimo to, podzielę się z Państwem takim spostrzeżeniem.

Otóż, jeżeli byliście Państwo /i słusznie!/ bardzo poruszeni faktem, że niektórzy politycy zapraszają na konferencję prasową tylko niektóre media, to równie mocno mogło być poruszonych kilkadziesiąt tysięcy nauczycieli – członków NSZZ „Solidarność”, którzy zauważyli, że zaprosiliście do swojego programu tylko jeden z dwóch reprezentatywnych oświatowych związków zawodowych. Jeśli uważacie natomiast, że autor lub autorzy programu mają prawo zapraszać kogo zechcą i warsztatowo jest ok. To świetnie! Ale stosując taką logikę, nie należy utyskiwać na niektórych polityków - trzeba bowiem być konsekwentnym.

Na koniec, pragnę państwa poinformować, że Przewodniczącym Sekcji Krajowej NSZZ „Solidarność Pracowników Oświaty i Wychowania jest pan Stefan Kubowicz. Podaję również namiary na biuro: 80-855 Gdańsk, ul. Wały Piastowskie 24 telefon:

(58) 308-44-59; (58) 308-42-86;  (58) 308-42-78fax: (58) 308-42-77  e-mail: edukacja@solidarnosc.org.pl

Życzę miłego dnia,

Jarosław Lange

nauczyciel, członek NSZZ „Solidarność”

Poznań