A A A

Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, w sytuacji pogarszającej się sytuacji epidemicznej w kraju, domaga się wprowadzenia specjalnego dodatku dla wszystkich pracowników pracujących bezpośrednio z dziećmi w przedszkolach, szkołach i placówkach oświatowych. Pracownicy ci podczas wykonywania swoich obowiązków zawodowych nie są w stanie  zachowywać zalecanego dystansu społecznego, przez co są bezpośrednio narażeni na zakażenie wirusem SARS-Cov-2 oraz zachorowanie na COVID-19.

Rozumiemy trudną sytuację ekonomiczną w jakiej znalazło się  państwo polskie, jednak praca jednostek oświatowych daje możliwość funkcjonowania gospodarki kraju. Rodzice mogą pracować, powierzając opiekę nad swoimi dziećmi nauczycielom i opiekunom w placówkach oświatowych.

Wobec braków kadrowych wśród pracowników oświaty oraz obaw o ich zdrowie i życie, dodatek taki stanowiłby wzmocnienie motywacji w realizacji opieki, wychowywania  i nauczania.

Przypominamy, że problem niedofinansowania oświaty i niskich uposażeń jej pracowników to konsekwencja braku realizacji punktu 6 porozumienia podpisanego między Rządem RP a NSZZ „Solidarność”, dotyczącego zmiany systemu wynagradzania nauczycieli, które związane być powinno ze średnią płacą w gospodarce narodowej.

Ryszard Proksa

KSOiW NSZZ „Solidarność”

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.