A A A

Oświatowa “Solidarność” chce zaapelować do rządu, by nauczyciele którzy w czasie epidemii pracują bezpośrednio z uczniami w szkołach i przedszkolach otrzymali specjalny dodatek do pensji, “w celu zmotywowania ich do służby w trudnej sytuacji tak, jak dzieje się to w innych branżach”.

Pomysł wyszedł z małopolskiego oddziału nauczycielskiej “Solidarności”. - Nauczyciele, zwłaszcza w przedszkolach i młodszych klasach szkół podstawowych, spełniają teraz bardzo ważną rolę, nie tylko edukacyjną. Pracują w naprawdę trudnych warunkach, są o wiele bardziej narażeni na zakażenie niż inne zawody dlatego ich praca powinna zostać doceniona również finansowo - mówi Agata Łyko, przewodnicząca małopolskiej “Solidarności”.

O jakich kwotach myślą związkowcy. - Mówimy o zdrowiu i życiu ludzkim, dlatego nie chce rzucać konkretnych kwot, byłoby to niezręczne, gdybym próbowała to wyceniać - mówi Agata Łyko.

Związkowcy chcą przedstawić swoją propozycję w ministerstwie edukacji. - Przygotowujemy też opracowanie prawne, które pozwoli nauczycielom przebywającym na kwarantannie na otrzymywanie 100-procentowego wynagrodzenia - dodaje Agata Łyko.

Obecnie nauczyciel na kwarantannie może liczyć jedynie na zasiłek w wysokości 80 proc. swojego wynagrodzenia.

Informacja ze strony:

www.miastopociech.pl

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.