A A A

W dniu 21 października 2020 r. odbyło się spotkanie Ministra Edukacji i Nauki Przemysława Czarnka z przedstawicielami oświatowych związków zawodowych.

KSOiW reprezentował Roman Laskowski, który w swoim wystąpieniu podkreślił, że w obecnej chwili, w związku z pogarszającą się sytuacją epidemiczną w naszym kraju,  najważniejszą sprawą jest zapewnienie bezpieczeństwa i higieny pracy w placówkach oświatowych. Zwrócił również uwagę na duże trudności dyrektorów placówek oświatowych związane ze współpracą i kontaktem z powiatowymi stacjami sanitarno – epidemiologicznymi.

Nasz przedstawiciel odniósł się także do wyrażonej przez ministra potrzeby odbudowania autorytetu nauczyciela wskazując, że na jego osłabienie wpłynęło m.in. usunięcie art. 88 z Karty Nauczyciela, niskie pensje pracowników oświaty i niewywiązanie się rządu z podpisanego z "Solidarnością" porozumienia 7 kwietnia 2019 r.

R. Laskowski wyraził nadzieję na wznowienie dialogu i kontynuację prac zespołu do spraw statusu zawodowego pracowników oświaty.

Monika Ćwiklińska

rzecznik prasowy

KSOiW NSZZ „Solidarność”

Attachments:
Download this file (Komunikat 21.10.20.pdf)Komunikat 21.10.20.pdf[ ]282 kB

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.