Warszawa, 20.10.2020 r.

Komunikat Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”

W dniu 20 października odbyło się posiedzenie Prezydium KSOiW przeprowadzone w formie zdalnej.

Przewodniczący Ryszard Proksa poinformował o zaplanowanym spotkaniu nowo powołanego Ministra Edukacji i Nauki z przedstawicielami oświatowych związków zawodowych.

Podczas posiedzenia Prezydium omówiono zagadnienia związane z bezpieczeństwem pracowników oświaty w pogarszających się warunkach epidemii wskazując na niewystarczające działania służące ochronie podejmowane przez dyrektorów i organy prowadzące. Zgłaszane są duże trudności związane ze współpracą z powiatowymi stacjami sanitarno – epidemiologicznymi.

Zwrócono uwagę na braki kadrowe nauczycieli przechodzących obecnie w dużej liczbie na zwolnienia lekarskie. Omówiono propozycję Sekcji Oświaty Regionu Małopolskiego dotyczącą potrzeby wprowadzenia dodatku dla pracowników w celu zmotywowania ich do służby w trudnej sytuacji tak, jak dzieje się to w innych branżach. W tym kontekście przypomniano nasz wieloletni postulat przywrócenia art. 88 KN dotyczącego tzw. nauczycielskich emerytur związanych z pracą w szczególnym charakterze.

Wyrażono potrzebę zwołania w formie on-line Rady KSOiW po spotkaniu z ministrem Przemysławem Czarnkiem.

Monika Ćwiklińska

rzecznik prasowy

KSOiW NSZZ „Solidarność”

Attachments:
Download this file (Komunikat 20.10.20 (2).pdf)Komunikat 20.10.20 (2).pdf[ ]285 kB

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.