Warszawa, 25.09.2020 r.

Komunikat z udziału Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w konferencji ETUCE.

W dniach 23-24 września 2020 r. odbyła się konferencja ETUCE w formie online „Nauczyciele dla odnowienia związku zawodowego”. W spotkaniu sekcję reprezentowała Monika Ćwiklińska.

Celem konferencji była dyskusja przedstawicieli europejskich oświatowych związków zawodowych prowadząca do opracowania planu działania ETUCE w sprawie odnowienia i organizowania związków zawodowych. Podczas obrad przedstawiono raport badawczy prof. H. Stevensona oraz Podręcznik do krytycznej refleksji (w załączeniu). Dziewięćdziesięciu uczestników konferencji pracowało również w czterech warsztatach: Organizowanie niedostatecznie reprezentowanych, Organizowanie wokół pomysłów i kampanii, Organizowanie się wokół pracy, społeczności i społeczeństwa, Organizacja wokół zawodu. Działające aktualnie nauczycielskie związki zawodowe w Europie zmagają się z podobnymi problemami: brakiem kadr nauczycielskich, starzeniem się członków związków i ich działaczy, obniżeniem statusu zawodu nauczyciela. Zwrócono uwagę na konieczność odnowy organizacji, rekrutacji nowych członków wśród młodych pracowników oświaty, promowania wartości, wzmocnienia układów zbiorowych, organizowania szkoleń, prowadzenia badań dotyczących zawodu nauczyciela i oczekiwań członków związków. Podkreślono dużą rolę utrzymywania relacji kadr z członkami organizacji i wykorzystania w tym celu nowoczesnych technik informacyjnych, które dobrze sprawdziły się w czasie pandemii.

Uczestnicy konferencji zgodnie przyznali, że była ona dobrą platformą do wymiany doświadczeń i wspólnego poszukiwania sposobów rozwiązywania problemów.

Monika Ćwiklińska

KSOiW NSZZ „Solidarność”

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.