Podstawowe szkolenie dla kól  „AKTYWNI I ZORGANIZOWANI”

1. Co o prawie nauczyciel wiedzieć powinien?; 2. ABC dla kół – akty prawne obowiązujące w szkole; 3. NSZZ „Solidarność” – prawo związkowe; 4. Działalność związkowa koła; 5. Nauczyciel w obliczu zwolnienia z pracy; 6. Nauczyciel korzystający z ochrony dla funkcjonariuszy publicznych.; 7. Rada pedagogiczna i jej kompetencje; 8. Nagrody dla nauczycieli; 9. Jak skutecznie zadbać o interesy zawodowe?

„KURS PRZYWODZTWA ZWIĄZKOWEGO”

1. Cel związku; 2. Teorie przywództwa; 3. Struktura organizacyjna; 4. Planowanie; 5. Organizuję zebranie; 6. Pozyskiwanie członków; 7. Rozwiązywanie skarg i interwencji. Program szkolenia przewiduje 2,5 dnia.

„NEGOCJACJE – KURS PODSTAWOWY’

1. Teoria negocjacji; 2. Techniki negocjacji; 3. Ćwiczenia praktyczne technik negocjacyjnych. Program szkolenia przewiduje 2,5 dnia.

Uwaga! Aby zapewnić skuteczność szkolenia proponujemy szkolenia wyjazdowe i grupę liczącą 20-25 osób.

Kontakt w sprawie szkoleń:

OFERTA

***Video not found*** (Connection Error)
Connection Error

Komunikat ze spotkania grupy roboczej w MEN dotyczącego biurokracji w oświacie.

Opublikowano: 10 grudnia 2019

W dniu 10 grudnia 2019 r. w Warszawie odbyło się trzecie spotkanie grupy roboczej do spraw odbiurokratyzowania pracy szkoły. Krajową Sekcję Oświaty i Wychowania  NSZZ „Solidarność” reprezentowały w nim Ewa Roszyk i Jolanta Kornel.

Tematem spotkania była dokumentacja związana z organizacją i zasadami udzielania pomocy psychologiczno - pedagogicznej w publicznych przedszkolach, szkołach i placówkach, organizacją krajoznawstwa i turystyki oraz bezpieczeństwem i higieną. Znaczną część dyskusji poświęcono opracowywaniu IPET-ów, dokumentowaniu wielospecjalistycznej oceny poziomu funkcjonowania dziecka oraz spotkań zespołów nauczycieli prowadzących zajęcia z uczniem. Przedstawicielki KSOiW wyraziły przekonanie o konieczności uproszczenia i znacznego okrojenia takiej dokumentacji, czego nie popierali pozostali uczestnicy dyskusji.

Prezydium przedstawi MEN swoje stanowisko w tej sprawie.

Monika Ćwiklińska

KSOiW NSZZ „Solidarność”

Attachments:
Download this file (Komunikat 10.12.19.pdf)Komunikat 10.12.19.pdf[ ]368 kB

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.