A A A

Stąd tak ważnym elementem projektu był konkurs filmowy „Mój region w czasie okupacji – relacje i wspomnienia świadków”. Odnalezienie wśród rodziny, znajomych,sąsiadów tych, którzy przeżyli, pamiętają i chcą podzielić się swoją wiedzą z młodym pokoleniem, ku pamięci i ku przestrodze, spotkania z nimi, rozmowy, wysłuchanie i wspólne przeżywanie okupacyjnych dni było z pewnością trudnym wyzwaniem dla młodzieży. Ale też wspaniałym, bogatym doświadczeniem pokoleniowej łączności, włączeniem się w budowie tradycji i upamiętnianie historii naszych małych ojczyzn.

Podczas sesji popularnonaukowej, która stanowi kolejny element naszego projektu, usłyszycie państwo referaty, poświęcone zwłaszcza stratom materialnym i demograficznym, poniesionym przez  naród polski podczas II wojny światowej. Uzupełniają one  wystawę „Rzeczpospolita utracona” o tej samej tematyce, przygotowaną przez IPN a prezentowaną w holu przed wejściem do sali.

Trzecim elementem naszego projektu jest spektakl literacko-muzyczny, przygotowany przez nauczycieli i uczniów naszej szkoły. Za jego sprawą przeniesiemy się w czasie – do okupowanej Polski, by poznać  różne aspekty i formy walki z okupantem. A prowadzić nas będzie poezja i muzyka tamtych dramatycznych dni.

Image0001
Image0002