A A A

Przypomniano, jakie były postulaty Krajowej Sekcji podczas manifestacji przed budynkiem Ministerstwa Edukacji Narodowej 15 września ubiegłego roku oraz że zostały one poparte przez władze Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” w stanowisku przyjętym podczas KZD NSZZ „S”, 25–26 października 2018 r. w Częstochowie. Podkreślono, że od roku prowadzono negocjacje z minister Anną Zalewską i innymi przedstawicielami rządu w sprawie postulatów KSOiW NSZZ „S”, a w ostatnich dwóch miesiącach poprzedzających podpisanie porozumienia pertraktacje z władzami państwa, m.in. z premierem Mateuszem Morawieckim i wicepremier Beatą Szydło, miały intensywny i skomplikowany przebieg.

Zaakcentowano, że obecne działania powinny skupić się na doprowadzeniu do realizacji podpisanego przez „Solidarność” z rządem porozumienia. Dyskutowano o projekcie KSOiW dotyczącym zmiany systemu wynagradzania. W tym celu przyjęto uchwałę w sprawie powołania zespołu finansowego. W skład zespołu weszli: przewodniczący Jerzy Ewertowski oraz członkowie – Monika Ćwiklińska, Zbigniew Świerczek, Jan Bałuka.

Podczas dyskusji prowadzonej na temat sytuacji w strukturach KSOiW NSZZ „S” po zakończeniu protestu nauczycieli związkowcom towarzyszyły silne emocje. Przypomniano o zorganizowanym przez Sekcję Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Małopolskiego proteście okupacyjnym w Małopolskim Kuratorium Oświaty, który przybrał formę akcji ogólnopolskiej, i prowadzonej głodówce. Podkreślono, że przeprowadzona akcja protestacyjna miała na celu uniknięcie uwikłania uczniów w walkę nauczycieli z rządem. Działania te miały zapobiec strajkom w szkołach. Rada KSOiW NSZZ „S” w przyjętym dokumencie wyraziła „wdzięczność i podziękowanie wszystkim członkom Związku za ofiarność i postawę prawdziwie solidarną z nauczycielami, tj. za podjęcie okupacji Małopolskiego Kuratorium Oświaty, a zwłaszcza za prowadzenie najradykalniejszej formy protestu, czyli głodówki”.

Odniesiono się również do wniosku o odwołanie przewodniczącego Krajowej Sekcji Ryszarda Proksy i zwołanie Walnego Zebrania Delegatów KSOiW NSZZ „S”. Większość obecnych podczas obrad wyraziła oburzenie z powodu tej inicjatywy. Pytano o możliwość głosowania uchwały, na mocy której odrzucono by złożony wniosek. Statut Związku jednak przewiduje, że w takiej sytuacji trzeba zwołać Walne Zebranie Delegatów. Ustalono, że odbędzie się ono 24 czerwca w Warszawie.

Relację z uczestnictwa KSOiW w obradach „okrągłego stołu edukacyjnego” omówiła Monika Ćwiklińska, która brała w nich udział jako przedstawiciel Krajowej Sekcji. Oceniono, że zarówno sama formuła, jak i przypadkowo dobrane gremium uczestników nie gwarantują wypracowania konkretnych rozwiązań prawnych poprawiających sytuację w oświacie. Tym samym uznano, że nasza obecność w obradach „okrągłego stołu edukacyjnego” jest bezprzedmiotowa. Negatywnie również oceniono rozmowy prowadzone w ramach Rady Dialogu Społecznego.

Olga Zielińska

KSOiW NSZZ „Solidarność”

IMG_0746-2
IMG_0760-2