Rzeszów, 22-23 maja 2019 r.

Przebieg negocjacji z rządem i podpisane z nim 7 kwietnia porozumienie oraz ocena sytuacji w strukturach „Solidarności” pracowników oświaty po zakończeniu protestu nauczycieli, a także nasze uczestnictwo w rozmowach „okrągłego stołu edukacyjnego” to główne tematy, którymi zajmowała się Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, obradująca 22 i 23 maja w Rzeszowie.

Przypomniano, jakie były postulaty Krajowej Sekcji podczas manifestacji przed budynkiem Ministerstwa Edukacji Narodowej 15 września ubiegłego roku oraz że zostały one poparte przez władze Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” w stanowisku przyjętym podczas KZD NSZZ „S”, 25–26 października 2018 r. w Częstochowie. Podkreślono, że od roku prowadzono negocjacje z minister Anną Zalewską i innymi przedstawicielami rządu w sprawie postulatów KSOiW NSZZ „S”, a w ostatnich dwóch miesiącach poprzedzających podpisanie porozumienia pertraktacje z władzami państwa, m.in. z premierem Mateuszem Morawieckim i wicepremier Beatą Szydło, miały intensywny i skomplikowany przebieg.

Zaakcentowano, że obecne działania powinny skupić się na doprowadzeniu do realizacji podpisanego przez „Solidarność” z rządem porozumienia. Dyskutowano o projekcie KSOiW dotyczącym zmiany systemu wynagradzania. W tym celu przyjęto uchwałę w sprawie powołania zespołu finansowego. W skład zespołu weszli: przewodniczący Jerzy Ewertowski oraz członkowie – Monika Ćwiklińska, Zbigniew Świerczek, Jan Bałuka.

Podczas dyskusji prowadzonej na temat sytuacji w strukturach KSOiW NSZZ „S” po zakończeniu protestu nauczycieli związkowcom towarzyszyły silne emocje. Przypomniano o zorganizowanym przez Sekcję Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Małopolskiego proteście okupacyjnym w Małopolskim Kuratorium Oświaty, który przybrał formę akcji ogólnopolskiej, i prowadzonej głodówce. Podkreślono, że przeprowadzona akcja protestacyjna miała na celu uniknięcie uwikłania uczniów w walkę nauczycieli z rządem. Działania te miały zapobiec strajkom w szkołach. Rada KSOiW NSZZ „S” w przyjętym dokumencie wyraziła „wdzięczność i podziękowanie wszystkim członkom Związku za ofiarność i postawę prawdziwie solidarną z nauczycielami, tj. za podjęcie okupacji Małopolskiego Kuratorium Oświaty, a zwłaszcza za prowadzenie najradykalniejszej formy protestu, czyli głodówki”.

Odniesiono się również do wniosku o odwołanie przewodniczącego Krajowej Sekcji Ryszarda Proksy i zwołanie Walnego Zebrania Delegatów KSOiW NSZZ „S”. Większość obecnych podczas obrad wyraziła oburzenie z powodu tej inicjatywy. Pytano o możliwość głosowania uchwały, na mocy której odrzucono by złożony wniosek. Statut Związku jednak przewiduje, że w takiej sytuacji trzeba zwołać Walne Zebranie Delegatów. Ustalono, że odbędzie się ono 24 czerwca w Warszawie.

Relację z uczestnictwa KSOiW w obradach „okrągłego stołu edukacyjnego” omówiła Monika Ćwiklińska, która brała w nich udział jako przedstawiciel Krajowej Sekcji. Oceniono, że zarówno sama formuła, jak i przypadkowo dobrane gremium uczestników nie gwarantują wypracowania konkretnych rozwiązań prawnych poprawiających sytuację w oświacie. Tym samym uznano, że nasza obecność w obradach „okrągłego stołu edukacyjnego” jest bezprzedmiotowa. Negatywnie również oceniono rozmowy prowadzone w ramach Rady Dialogu Społecznego.

Olga Zielińska

KSOiW NSZZ „Solidarność”

IMG_0746-2
IMG_0760-2
IMG_0761-2
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP

ul. ks. Jerzego Popiełuszki 6
 80-864 Gdańsk

www.salabhp.pl

Najnowsze wydanie „Wychowawcy”

Estetyka ubioru, higieny, taktu i szacunku wobec drugich to kwestie interesujące rodziców, nauczycieli, a przede wszystkim uczniów. Uczeń powinien dbać o wizerunek szkoły poprzez odpowiedni strój oraz schludny, estetyczny wygląd. Regulamin stroju szkolnego jest wspólnie ustalany przez nauczycieli, rodziców i uczniów. Każdy uczeń powinien go znać, akceptować i przestrzegać.