A A A

Dzisiaj w całej Polsce organizowane są pikiety przed urzędami wojewódzkimi m.in. na znak protestu wobec braku podwyżek dla wszystkich pracowników budżetówki i sfery publicznej.

Przypomnijmy, że to „Solidarność” wywalczyła podwyżkę wynagrodzenia minimalnego, które wynosi od tego roku 2250 zł. Na XXIX Krajowym Zjeździe Delegatów NSZZ „Solidarność”,  25-26 października 2018 r. w Częstochowie, minister rodziny, pracy i polityki społecznej Elżbieta Rafalska zadeklarowała, że z pensji minimalnej zostanie wyłączony dodatek stażowy. Ministerstwo przygotowało stosowny projekt zmian.

Ten temat jest poruszany również podczas negocjacji przedstawicieli KSOiW NSZZ „Solidarność” z członkami rządu w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog”, w których uczestniczy także minister Elżbieta Rafalska. Na wniosek naszego Związku MPRiPS przygotowało projekt zmian w ustawie o minimalnym wynagrodzeniu za pracę. Zakłada on wyłączenie tzw. dodatku stażowego z podstawy wymiaru wynagrodzenia minimalnego za pracę. Według obowiązujących teraz przepisów pracownik z dłuższym stażem pracy, pobierając łączne wynagrodzenie na poziomie minimalnego wynagrodzenia za pracę, może otrzymywać niższe wynagrodzenie zasadnicze niż osoba nowo zatrudniona (bez stażu pracy lub z krótkim stażem pracy) wykonująca taką samą pracę lub pracę o jednakowej wartości.

„Solidarność” argumentuje, że taka sytuacja powoduje wśród pracowników z dłuższym stażem pracy rozgoryczenie i poczucie niesprawiedliwości. Zgodnie z ustawą minimalne wynagrodzenie za pracę nie ma charakteru jedynie wynagrodzenia zasadniczego. Jest to łączny przychód pracownika za nominalny czas pracy w danym miesiącu. Dlatego poza wynagrodzeniem zasadniczym obejmuje również inne składniki wynagrodzenia i świadczenia pracownicze, w tym również dodatek przysługujący za staż pracy.

Ryszard Proksa

Przewodniczący KSOiW NSZZ „Solidarność”

Attachments:
Download this file (kom040419.pdf)kom040419.pdf[ ]571 kB

Klub PZU dla Członków NSZZ "Solidarność" 10% zniżki

OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FWP

Rabaty na stacjach LOTOS

Historyczna Sala BHP- centrum konferencyjno-wystawienniczego.

Użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i przywilejów.

Od bieżącego numeru wprowadzamy zmiany w miesięczniku „Wychowawca”.

ENCYKLOPEDIA SOLIDARNOŚCI