Bony dla związkowców.  Dostajesz 200 zł bon na urlop!

Od 1 sierpnia 2020 do 31 lipca 2021 r. każdy członek „Solidarności” otrzyma bon o wartości 200 zł na wypoczynek w ośrodkach wczasowych należących do Domos Sp. z o.o. Bony o łącznej wartości przekraczającej 140 mln zł dystrybuowane będą poprzez regiony i organizacje związkowe NSZZ „Solidarność”. Bony można wykorzystać na nocleg wraz z wyżywieniem oraz zabiegi w Centrach Odnowy Biologicznej: OFERTA

Więcej informacji otrzymają Koleżanki i Koledzy w najbliższych dniach za pośrednictwem Regionów.

DODATKOWO każdy posiadacz legitymacji związkowej ma zniżkę 10% w ośrodkach związkowych.

KOMU PRZYSŁUGUJE RABAT: Rabat 10% otrzymuje właściciel legitymacji. JAKICH USŁUG DOTYCZY RABAT: Rabat przyznawany jest na wszystkie usługi świadczone przez Doms Sp. z o.o.

Rabat łączy się z innymi promocjami i ofertami specjalnymi z wyłączeniem ofert, których regulamin wyklucza możliwość łączenia dodatkowych rabatów. Wykaz ośrodków.

A A A

KSOiW NSZZ „Solidarność” postuluje zmianę wyłączenia dodatku stażowego z minimalnego wynagrodzenia od początku kadencji tego rządu. Tej kwestii poświęcone są również m.in. rozmowy związków zawodowych z rządem, które są prowadzone w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog”.

Dzisiaj w całej Polsce organizowane są pikiety przed urzędami wojewódzkimi m.in. na znak protestu wobec braku podwyżek dla wszystkich pracowników budżetówki i sfery publicznej.

Przypomnijmy, że to „Solidarność” wywalczyła podwyżkę wynagrodzenia minimalnego, które wynosi od tego roku 2250 zł. Na XXIX Krajowym Zjeździe Delegatów NSZZ „Solidarność”,  25-26 października 2018 r. w Częstochowie, minister rodziny, pracy i polityki społecznej Elżbieta Rafalska zadeklarowała, że z pensji minimalnej zostanie wyłączony dodatek stażowy. Ministerstwo przygotowało stosowny projekt zmian.

Ten temat jest poruszany również podczas negocjacji przedstawicieli KSOiW NSZZ „Solidarność” z członkami rządu w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog”, w których uczestniczy także minister Elżbieta Rafalska. Na wniosek naszego Związku MPRiPS przygotowało projekt zmian w ustawie o minimalnym wynagrodzeniu za pracę. Zakłada on wyłączenie tzw. dodatku stażowego z podstawy wymiaru wynagrodzenia minimalnego za pracę. Według obowiązujących teraz przepisów pracownik z dłuższym stażem pracy, pobierając łączne wynagrodzenie na poziomie minimalnego wynagrodzenia za pracę, może otrzymywać niższe wynagrodzenie zasadnicze niż osoba nowo zatrudniona (bez stażu pracy lub z krótkim stażem pracy) wykonująca taką samą pracę lub pracę o jednakowej wartości.

„Solidarność” argumentuje, że taka sytuacja powoduje wśród pracowników z dłuższym stażem pracy rozgoryczenie i poczucie niesprawiedliwości. Zgodnie z ustawą minimalne wynagrodzenie za pracę nie ma charakteru jedynie wynagrodzenia zasadniczego. Jest to łączny przychód pracownika za nominalny czas pracy w danym miesiącu. Dlatego poza wynagrodzeniem zasadniczym obejmuje również inne składniki wynagrodzenia i świadczenia pracownicze, w tym również dodatek przysługujący za staż pracy.

Ryszard Proksa

Przewodniczący KSOiW NSZZ „Solidarność”

Attachments:
Download this file (kom040419.pdf)kom040419.pdf[ ]571 kB

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Rabaty