A A A

W dniu 5 lutego Sztab Protestacyjno- Strajkowy NSZZ „Solidarność”, obradujący pod przewodnictwem Piotra Dudy, ocenił dotychczasowy przebieg akcji informacyjnej skierowanej do parlamentarzystów prawicy. W ramach tej akcji przedstawiciele „Solidarności” odwiedzali biura posłów i senatorów, przekazując im postulaty naszego Związku. Przypomnijmy, „Solidarność” domaga się między innymi podwyżek wynagrodzeń dla pracowników zatrudnionych w państwowej sferze budżetowej na poziomie nie mniejszym niż w służbach mundurowych, wprowadzenia kryterium stażowego uprawniającego do przejścia na emeryturę bez względu na wiek, podniesienia kwoty wolnej od podatku i całkowitego odmrożenia kwoty naliczania funduszu socjalnego.

Wśród postulatów NSZZ „Solidarność” są także najważniejsze żądania oświaty. Parlamentarzyści prawicy zapewnili, że przekażą postulaty naszego Związku rządowi i władzom poszczególnych partii wchodzących w skład Zjednoczonej Prawicy. Sztab Protestacyjno- Strajkowy NSZZ „Solidarność” zdecydował także o kolejnych działaniach Związku. Postanowiono, że na razie nie będą ujawniane szczegóły.

Piotr Duda odniósł się także do podejmowanej przez niektóre struktury związkowe „Solidarności” współpracy z innymi centralami związkowymi. Podkreślił, że NSZZ „Solidarność” prowadzi własną akcję protestacyjną według swojego harmonogramu. Dotyczy to także struktur regionalnych i poszczególnych branż. Nie ma zatem zgody „Solidarności” na zawieranie porozumień z innymi centralami związkowymi (na wszystkich poziomach organizacyjnych Związku).

Olga Zielińska

KSOiW NSZZ „Solidarność”

----------------------

Postulaty Związku

Attachments:
Download this file (komunikat 6 lutego 2019 r.pdf)komunikat 6 lutego 2019 r.pdf[ ]329 kB

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.