A A A

Zgodnie z ustaleniami Sztabu Protestacyjno-Strajkowego KSOiW NSZZ „Solidarność” nasi przedstawiciele: Bogusława Buda, Bożena Kowalska i rzecznik prasowy Olga Zielińska uczestniczyli w spotkaniu 31 stycznia w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog” w Warszawie z minister Anną Zalewską jedynie w charakterze obserwatorów.

Minister edukacji poinformowała, że w budżecie państwa są zabezpieczone dodatkowe pieniądze w wysokości 1 mld zł na podwyżki dla nauczycieli. Jak wynika jednak z wypowiedzi minister Zalewskiej to kwota zagwarantowanych już 5 proc. podwyżek wynagrodzeń, które nauczyciele mieli otrzymać w styczniu 2020 r., a według zapowiedzi szefowej resortu edukacji mają zostać wypłacone cztery miesiące wcześniej.

Minister Anna Zalewska poinformowała także o gotowości rozpoczęcia rozmów na temat zmiany systemu wynagradzania. To postulat sformułowany przez KSOiW NSZZ „S” jeszcze dwa lata temu. „Solidarność” chce uczestniczyć w rzetelnych i merytorycznych rozmowach na ten temat. Mamy konkretne propozycje. Jedna z nich to powiązanie wysokości zarobków nauczycieli, ze wskaźnikami ekonomicznymi, np. z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej.

Przypominamy, że 29 stycznia Sztab Protestacyjno-Strajkowy podjął decyzję, że do czasu realizacji naszych postulatów płacowych, przedstawiciele KSOiW NSZZ „S” będą brali udział w spotkaniach z MEN, w charakterze obserwatorów.

Olga Zielińska

KSOIW

NSZZ „Solidarność”

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.