A A A

Minister edukacji poinformowała, że w budżecie państwa są zabezpieczone dodatkowe pieniądze w wysokości 1 mld zł na podwyżki dla nauczycieli. Jak wynika jednak z wypowiedzi minister Zalewskiej to kwota zagwarantowanych już 5 proc. podwyżek wynagrodzeń, które nauczyciele mieli otrzymać w styczniu 2020 r., a według zapowiedzi szefowej resortu edukacji mają zostać wypłacone cztery miesiące wcześniej.

Minister Anna Zalewska poinformowała także o gotowości rozpoczęcia rozmów na temat zmiany systemu wynagradzania. To postulat sformułowany przez KSOiW NSZZ „S” jeszcze dwa lata temu. „Solidarność” chce uczestniczyć w rzetelnych i merytorycznych rozmowach na ten temat. Mamy konkretne propozycje. Jedna z nich to powiązanie wysokości zarobków nauczycieli, ze wskaźnikami ekonomicznymi, np. z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej.

Przypominamy, że 29 stycznia Sztab Protestacyjno-Strajkowy podjął decyzję, że do czasu realizacji naszych postulatów płacowych, przedstawiciele KSOiW NSZZ „S” będą brali udział w spotkaniach z MEN, w charakterze obserwatorów.

Olga Zielińska

KSOIW

NSZZ „Solidarność”

Oferta specjalna