A A A

Minister Anna Zalewska  po wielomiesięcznych negocjacjach z Krajową Sekcją Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” zgodziła się na to, aby kryteria oceny pracy nauczyciela, jak i wskaźniki do nich, określał w rozporządzeniu minister edukacji, a nie dyrektor szkoły. Swoją decyzję przedstawiła 14 listopada w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog” w Warszawie podczas spotkania z przedstawicielami reprezentatywnych central związkowych. Oczywiste jest, że w obradach uczestniczyli  członkowie Prezydium KSOiW NSZZ „Solidarność”.

Decyzja minister Anny Zalewskiej zmieniająca przepisy jest przede wszystkim efektem negocjacji z „Solidarnością”. Przypomnijmy, że KSOiW NSZZ „Solidarność” krytycznie zrecenzowała już sam projekt zmian jeszcze w marcu tego roku. Ministerstwo Edukacji Narodowej otrzymało szereg pism, w których KSOiW NSZZ „Solidarność” wyraziła negatywne stanowisko w tej sprawie, domagając się usunięcia niekorzystnych przepisów. Na ten temat prowadzone były także rozmowy w trakcie spotkań z szefową edukacji w siedzibie MEN.

Postulaty „Solidarności” wraz z opiniami (dotyczącymi również zmian odnoszących się do oceniania pracy nauczycieli) zostały również przedstawione minister Annie Zalewskiej w sierpniu i we wrześniu (także w czasie akcji protestacyjnej w Warszawie), a ostatnio tydzień temu (7 listopada 2018 r.) podczas spotkania zespołu trójstronnego w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog”. Wtedy też przewodniczący „Solidarności” pracowników oświaty Ryszard Proksa ostro skrytykował wprowadzone przez minister Annę Zalewską zmiany, między innymi dotyczące systemu oceniania pracy nauczycieli. Warto dodać, że na tym spotkaniu nie było przewodniczącego ZNP Sławomira Broniarza.

Przypomnijmy również, że wcześniej minister Anna Zalewska zdecydowała o wydłużeniu przeprowadzania obligatoryjnej oceny pracy nauczycieli – z 3 do 5 lat. Decyzja dotycząca zniesienia tworzenia regulaminów oceniania pracy nauczycieli przez dyrektorów szkół jest de facto kontynuacją działań minister Anny Zalewskiej w kierunku naprawy nowego systemu oceniania. To krok w dobrą stronę, ale jeszcze nie załatwia wszystkich problemów, na które wskazywaliśmy w naszych opiniach.

Dlatego stanowczo protestujemy przeciwko propagowaniu informacji, że decyzje minister Anny Zalewskiej są wynikiem działań ZNP. Uważamy, że pomijanie tak dużej reprezentacji związkowej, jaką jest Krajowa Sekcja Oświaty NSZZ „Solidarność”, jest ogromnym znieważeniem i lekceważeniem.

Oczekujemy także ze strony minister Anny Zalewskiej i Ministerstwa Edukacji Narodowej rzetelnego przekazu informacji na temat wyników prac z zespołem negocjacyjnym, a więc i Krajową Sekcją Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”.

Olga Zielińska

Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”

Tel. 534 928 948

Oferta specjalna

10% zniżki

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Rabaty

Historyczna Sala BHP- centrum konferencyjno-wystawienniczego.

Użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i przywilejów.

Od bieżącego numeru wprowadzamy zmiany w miesięczniku „Wychowawca”.