A A A

O tym, że dialog między oświatową „Solidarnością” a szefową edukacji jest pozorowany mówił Zbigniew Świerczek, zastępca przewodniczącego KSOiW.

- W ciągu trzech lat minister Anna Zalewska otrzymała od nas wiele żółtych kartek. Informowaliśmy ją o naszych postulatach, wskazywaliśmy problemy, które trzeba się rozwiązać. Na gołosłownych zapewnieniach, że MEN uwzględni postulaty „Solidarności” się skończyło. Dlatego przyszliśmy, by pokazać pani minister czerwoną kartkę – mówił Zbigniew Świerczek.

Mimo że była to sobota, delegację protestujących przyjęła minister Anna Zalewska.

- To jest moja dwudziesta manifestacja. Po raz pierwszy przyjął nas minister konstytucyjny, to już jest jakiś postęp – żartował Ryszard Proksa.

Szefowa resortu edukacji przyjęła delegację w hallu. Spotkanie trwało bardzo krótko. Minister Anna Zalewska poinformowała związkowców, że przekaże petycję premierowi Mateuszowi Morawieckiemu.

- Zapewniam państwa, że edukacja jest jednym z priorytetów dla pana premiera – powiedziała minister edukacji. – Myślę, że za kilka dni spotkamy się ponownie i porozmawiamy o konkretach. Mam nadzieję, że spotkamy się w połowie drogi.

Ryszard Proksa podsumował to krótkie spotkanie „jako merytoryczne”.

- Rozpoczęliśmy naszą akcję protestacyjną. Ważne, żeby ta determinacja nas nie opuściła. Tutaj nic nie dostaniemy za darmo. Mam nadzieję, że to nie koniec naszej walki - mówił do zgromadzonych lider oświatowej „Solidarności”.

Na pikiecie obecny był także Bogdan Kubiak, zastępca przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, który przekazał pozdrowienia od Piotra Dudy, przewodniczącego KK NSZZ „S”.

- Zapewniam was, że oświata ma poparcie Komisji Krajowej. Obiecuję, że będziemy was wspierać w działaniach protestacyjnych – mówił Bogdan Kubiak.

Protestujących nauczycieli i pracowników oświaty wsparli także członkowie „Solidarności” innych branż, którzy przybyli z całej Polski, między innymi z Regionów: Mazowsze, Podlaskiego, Małopolskiego, Gdańskiego, Ziemi Radomskiej, Warmińsko- Mazurskiego, Częstochowskiego, Podkarpackiego, Bydgoskiego, Śląsko- Dąbrowskiego, Śląsk Opolski.

Olga Zielińska

Rzecznik KSOiW NSZZ „Solidarność"

Media o naszym proteście:
Polsat News
TV Trwam
Katolickie Radio Podlasie
.
Stanowisko MEN przekazane Przewodniczącemu.
Attachments:
Download this file (info o proteście.pdf)info o proteście.pdf[ ]565 kB
Download this file (Petycja.pdf)Petycja.pdf[ ]393 kB

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

OFERTA OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH

Rabaty