Nie na darmo

A A A

Zmiany: 17.09., godz. 11.30- dodano petycję oraz stanowisko MEN. 18.09., godz. 22.00- dodano materiał filmowy, 19.09. godz. 21.00.- dodano audycję radiową

Pod hasłem „Czerwona kartka dla pani minister” około pięciu tysięcy związkowców protestowało 15 września przed gmachem Ministerstwa Edukacji Narodowej. Delegacja przedstawicieli Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „S” wręczyła minister Annie Zalewskiej petycję z postulatami oświatowej „Solidarności”.

Protestujący mieli na transparentach i wykrzykiwali między innymi hasła: „Dość pozorowanego dialogu”, „Niskie płace dla nauczycieli to wstyd dla polityków”, „Godna płaca za ciężką pracę”, „Nauczyciel to nie wolontariusz”. Na znak protestu wobec polityki MEN wznosili czerwone kartki.

- Choć poparliśmy reformę systemu edukacji, to nie popieramy degradacji zawodu nauczyciela - mówił Ryszard Proksa, przewodniczący Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”.

Najważniejsze postulaty oświatowej „Solidarności” to podwyższenie płac w wysokości 15 procent od 1 stycznia 2019 r., zmiana systemu wynagradzania i systemu finansowania zadań oświatowych, usunięcie niekorzystnych przepisów dotyczących oceny pracy i awansu zawodowego nauczycieli i likwidacja godzin karcianych.

O tym, że dialog między oświatową „Solidarnością” a szefową edukacji jest pozorowany mówił Zbigniew Świerczek, zastępca przewodniczącego KSOiW.

- W ciągu trzech lat minister Anna Zalewska otrzymała od nas wiele żółtych kartek. Informowaliśmy ją o naszych postulatach, wskazywaliśmy problemy, które trzeba się rozwiązać. Na gołosłownych zapewnieniach, że MEN uwzględni postulaty „Solidarności” się skończyło. Dlatego przyszliśmy, by pokazać pani minister czerwoną kartkę – mówił Zbigniew Świerczek.

Mimo że była to sobota, delegację protestujących przyjęła minister Anna Zalewska.

- To jest moja dwudziesta manifestacja. Po raz pierwszy przyjął nas minister konstytucyjny, to już jest jakiś postęp – żartował Ryszard Proksa.

Szefowa resortu edukacji przyjęła delegację w hallu. Spotkanie trwało bardzo krótko. Minister Anna Zalewska poinformowała związkowców, że przekaże petycję premierowi Mateuszowi Morawieckiemu.

- Zapewniam państwa, że edukacja jest jednym z priorytetów dla pana premiera – powiedziała minister edukacji. – Myślę, że za kilka dni spotkamy się ponownie i porozmawiamy o konkretach. Mam nadzieję, że spotkamy się w połowie drogi.

Ryszard Proksa podsumował to krótkie spotkanie „jako merytoryczne”.

- Rozpoczęliśmy naszą akcję protestacyjną. Ważne, żeby ta determinacja nas nie opuściła. Tutaj nic nie dostaniemy za darmo. Mam nadzieję, że to nie koniec naszej walki - mówił do zgromadzonych lider oświatowej „Solidarności”.

Na pikiecie obecny był także Bogdan Kubiak, zastępca przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, który przekazał pozdrowienia od Piotra Dudy, przewodniczącego KK NSZZ „S”.

- Zapewniam was, że oświata ma poparcie Komisji Krajowej. Obiecuję, że będziemy was wspierać w działaniach protestacyjnych – mówił Bogdan Kubiak.

Protestujących nauczycieli i pracowników oświaty wsparli także członkowie „Solidarności” innych branż, którzy przybyli z całej Polski, między innymi z Regionów: Mazowsze, Podlaskiego, Małopolskiego, Gdańskiego, Ziemi Radomskiej, Warmińsko- Mazurskiego, Częstochowskiego, Podkarpackiego, Bydgoskiego, Śląsko- Dąbrowskiego, Śląsk Opolski.

Olga Zielińska

Rzecznik KSOiW NSZZ „Solidarność"

Previous Next Play Pause

Media o naszym proteście:
Polsat News
TV Trwam
Katolickie Radio Podlasie
.
Stanowisko MEN przekazane Przewodniczącemu.
Attachments:
Download this file (info o proteście.pdf)info o proteście.pdf[ ]565 kB
Download this file (Petycja.pdf)Petycja.pdf[ ]393 kB

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP