Koleżanki i Koledzy, Członkowie NSZZ „Solidarność”,

Zarząd Główny ZNP zwrócił się do członków naszego Związku zatrudnionych w oświacie z apelem o poparcie inicjatywy ustawodawczej polegającej „na powiązaniu zarobków nauczycieli z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce”. W tej sytuacji Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” wyjaśnia:

7 kwietnia 2019 roku Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” podpisała z Rządem RP porozumienie, w którym zawarto uzgodnienie o zmianie systemu płac nauczycieli w powiązaniu z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej (postulat zgłoszony ministerstwu edukacji 27 marca 2017 roku).

Uczestniczący w negocjacjach Związek Nauczycielstwa Polskiego odmówił poparcia naszych postulatów i wybrał strajk, który spowodował niepowetowane straty: pozbawił pracowników oświaty niemal miesięcznych wynagrodzeń, zdewastował autorytet zawodu nauczyciela, doprowadził do licznych nieporozumień i konfliktów w szkołach i placówkach oświatowych.

Jesteśmy przekonani, że obecnie Związek Nauczycielstwa Polskiego, zamiast plagiatować postulat NSZZ „Solidarność” sprzed czterech lat, powinien wystąpić do Rządu RP z poparciem dla naszych starań o pełną realizację porozumienia z 7 kwietnia 2019 roku. Na refleksję i choćby częściowe zadośćuczynienie nigdy nie jest za późno, nie zaczyna się współpracy od kłamstwa.

przewodniczący KSOiW

Ryszard Proksa

Sprawozdanie z prac Grupy Roboczej Platformy Edukacyjnej EZA w Wieliczce.

Opublikowano: 17 lipca 2017

W dniach 6-8 lipca w Wieliczce odbyło się kolejne posiedzenie Grupy Roboczej Platformy Edukacyjnej EZA. W trakcie 3-dniowych warsztatów przedstawiciele nauczycielskich związków zawodowych m.in. z Holandii, Bułgarii, Rumunii, Węgier, Portugali, Słowacji i Litwy dyskutowali na temat nowych wyzwań związanych z digitalizacją w oświacie. W trakcie tego wydarzenia Krajową Sekcję Oświaty i Wychowania NSZZ Solidarność” reprezentowali:

·         Ryszard Proksa - przewodniczący KSOiW NSZZ „Solidarność”,

·         Zbigniew Świerczek - zastępca przewodniczącego KSOiW NSZZ „Solidarność”,

·         Tomasz Gryczan - przedstawiciel międzynarodowy KSOiW NSZZ „Solidarność.

Za problem węzłowy uczestnicy spotkania w Wieliczce uznali kwestię dopełnienia obecnej formy doskonalenia zawodowego nauczycieli o wiedzę z zakresu ochrony danych osobowych w placówkach oświatowych (RODO) oraz tą związaną z przeciwdziałaniem przemocy w cyberprzestrzeni. Poza wszelką dyskusją pozostawał fakt, iż rozwój technologii cyfrowej modyfikuje wymagania stawiane nauczycielom i szkole.

Przedstawiciele KSOiW NSZZ „Solidarność” zaprezentowali gościom z zagranicy przykłady łamania prawa polegające na ubliżaniu nauczycielom w związku z pełnionymi przez nich obowiązkami służbowymi za pomocą środków masowego komunikowania, np. na forum internetowym, w komentarzu albo za pośrednictwem portalu społecznościowego (znieważenie na Facebook’u). Polska delegacja podkreśliła jednocześnie, że jej dotychczasowe doświadczenia wskazują na swoistą apatię organów ścigania wobec tego typu przestępczości.

Następne warsztaty Grupy Roboczej EZA odbędą się w listopadzie bieżącego roku i będą one dotyczyły utrzymania aktywności zawodowej nauczycieli po pięćdziesiątym roku życia.

Tomasz Gryczan

IMG_20180707_111852804
IMG_20180707_111901702
IMG_20180707_152301487

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.