Ostrowiec Świętokrzyski, 18.05.2018 r.

Ryszard Proksa ponownie został wybrany przewodniczącym Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania  NSZZ „Solidarność”. Wybrano Radę Sekcji i  Komisję Rewizyjną a także delegatów na Kongres Sekretariatu Nauki i Oświaty.

Podczas sprawozdawczo-wyborczego Walnego Zebrania Delegatów Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania  NSZZ „Solidarność” wybrano nowe władze Sekcji na kadencję 2018-2022. Ryszard Proksa, dotychczasowy przewodniczący KSOiW, ponownie uzyskał mandat do sprawowania tej funkcji. Jego rywalem był Jarosław Lange, przewodniczący Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność”.  Wybrano 50-osobową Radę KSOiW,  5-osobową Komisję Rewizyjną i 49 delegatów na Kongres Sekretariatu Nauki i Oświaty NSZZ „Solidarność”.

Delegaci przyjęli kilkanaście stanowisk i apeli dotyczących bieżących problemów w oświacie oraz najważniejsze założenia na nową kadencję.

W jednym ze stanowisk WZD KSOiW NSZZ "Solidarność" wyraziło niezadowolenie ze zmian w prawie oświatowym  przygotowanych  przez resort edukacji,  które już obowiązują i stwierdziło,  że  straciło zaufanie do Ministra Edukacji Narodowej  w osobie Anny Zalewskiej.

-  Uważamy, że prowadzony obecnie dialog ze związkami zawodowymi jest pozorowany! Nie ma i nie było naszej zgody m.in. na wydłużenie awansu zawodowego, na wprowadzenie obligatoryjnej oceny pracy nauczyciela czy zmiany w udzielaniu urlopów na poratowanie zdrowia jak i wiele innych zmian prawa oświatowego, przeciwko którym protestował nasz Związek. Postulat 15 % podwyżki od 1 stycznia 2018 roku wraz z rewaloryzacją również nie został spełniony. Wiele propozycji ministerstwa wprowadza chaos organizacyjny w szkołach, dodatkową biurokrację, niezdrową rywalizację jak i pogłębia frustrację nauczycieli – czytamy w stanowisku WZD.

Przewodniczący WZD KSOiW

Jerzy Ewertowski

WZD KSOIW- LINK DO ZDJĘĆ

Oferta specjalna

10% zniżki (niezależnie od innych promocji)

Strona wykorzystuje pliki cookies: niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Jeśli nie wyłączysz w ustawieniach przeglądarki obsługi plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Treść zamieszczonych aktów prawnych nie stanowi źródła prawa, lecz jest tylko ich zapisem elektronicznym. Z uwagi na niedoskonałość zabezpieczeń chroniących dane zapisane w formie elektronicznej, a także możliwość błędnego wprowadzenia danych, administrator strony nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanych tu aktów prawnych.