A A A
Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania podjęła uchwałę w sprawie działań dotyczących systemu wynagrodzeń nauczycieli. Podczas Rady wiele uwagi poświęcono projektom rozporządzeń dotyczących arkuszy organizacyjnych, koncepcji doskonalenia nauczycieli oraz projektu minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego na rok 2018.
Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” wiele uwagi poświeciła dyskusji nad dalszymi działaniami w sprawie wynagrodzeń nauczycieli w roku 2018 oraz kolejnych latach, a także koncepcji jednolitego systemu wynagrodzeń uzależnionego od  średniego wynagrodzenia w gospodarce narodowej. Zdaniem części członków Rady decyzje w sprawie nowego systemu wynagrodzeń powinny zapaść na WZD w maju 2018 r. Po dyskusji przegłosowano uchwałę o podjęcie działań przez struktury regionalne naszego Związku poprzez wystąpienie do wojewódzkich rad dialogu społecznego o podjęcie prac nad zmianą systemu wynagradzania nauczycieli.
Członkowie Prezydium KSOiW NSZZ „Solidarność” podczas posiedzenia Zespołu do spraw statusu nauczyciela zgłosili konieczność zmiany formuły pracy tego Zespołu. Solidarność proponuje formułą uzgodnieniową. Postulat ten powinien być podjęty w rozmowach dwustronnych.
Rada Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania wyraziła negatywną opinię odnośnie do proponowanych obecnie minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego na rok 2018 przedstawionych przez Ministerstwo Edukacji Narodowej. Opinia KSOiW zostanie przygotowana po przesłaniu uwag przez struktury zrzeszone w KSOiW.
Członkowie Rady KSOiW podczas dyskusji zgłosili wiele uwag oraz nieprawidłowości związanych ze stosowaniem przepisów w zakresie opiniowania arkuszy organizacyjnych. Podkreślono brak mocy sprawczej kuratorów oświaty. Przewodniczący R. Proksa zaapelował o pilne przesłanie dodatkowych uwag do projektu rozporządzenia.
Członkowie Rady KSOiW wyrazili zastrzeżenia do koncepcji doskonalenia nauczycieli zaprezentowanej przez MEN. Zastrzeżenia budzi obowiązek doskonalenia przez nauczycieli.  Dotychczasowy system doskonalenia nauczycieli przyczynił się do powstania firm szkoleniowych nie gwarantujących wysokiej jakości szkoleń. Członkowie Rady obawiają się, że narzucenie obowiązkowych szkoleń spowoduje tylko dodatkowe koszty dla nauczycieli.
Przewodniczący R. Proksa  przekazał informację o podejmowanych działaniach m.in. dotyczących art. 42 ust 2, konkursów na dyrektora – udział przedstawicieli związków zawodowych, zapłaty za godziny ponadwymiarowe, np. za czas wycieczek szkolnych, opiniowania arkuszy organizacyjnych przez związki zawodowe, standaryzacji, np. wyposażenia stanowiska pracy czy uzależnienie wymiaru etatu bibliotekarza od liczby uczniów.
Rada KSOiW przyjęła budżet za 2017 rok oraz plan budżetu na rok 2018. Przewodniczący Rady KSOiW przekazał informacje w sprawach wyborczych  na nową kadencję Związku w latach 2018-2022.
Ponadto członkowie Rady zgłosili problemy związane z funkcjonowaniem komisji dyscyplinarnych, stosowaniem nowych przepisów o urlopach dla kadry kierowniczej, np. w szkołach artystycznych czy centrach kształcenia praktycznego; oraz uwagi do projektu zmian w kodeksie pracy.
Jolanta Kornel
Sekretarz KSOiW NSZZ „Solidarność”
JAROSŁAW LANGE, PRZEWODNICZĄCY ZR WIELKOPOLSKA

Związek w swojej działalności statutowej jest niezależny od pracodawców, administracji państwowej, samorządu terytorialnego, organizacji politycznych oraz innych organizacji.

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP

ul. ks. Jerzego Popiełuszki 6
 80-864 Gdańsk

www.salabhp.pl

Najnowsze wydanie „Wychowawcy”

Estetyka ubioru, higieny, taktu i szacunku wobec drugich to kwestie interesujące rodziców, nauczycieli, a przede wszystkim uczniów. Uczeń powinien dbać o wizerunek szkoły poprzez odpowiedni strój oraz schludny, estetyczny wygląd. Regulamin stroju szkolnego jest wspólnie ustalany przez nauczycieli, rodziców i uczniów. Każdy uczeń powinien go znać, akceptować i przestrzegać.