A A A

Jako wieloletni duszpasterz nauczycieli jestem po stronie wszystkich nauczycieli, którzy w poczuciu swojej godności walczą o godziwe warunki dla realizacji nauczycielskiej misji.

Nie potrafię jednak zrozumieć tych nauczycieli, którzy kosztem nauczycielskiego Etosu, będącego przejawem wielkodusznej troski o intelektualne i duchowe dobro swoich uczniów, usiłują wymusić od kogokolwiek, jakiekolwiek ustępstwa na rzecz tylko własnego dobra i to dobra materialnego.

Jestem dumny i wdzięczny Panu Bogu za tych Nauczycieli, którzy w tych dniach stają po stronie swoich uczniów z gotowością zadośćuczynienia wobec ich podstawowych praw.

Są Oni porównywalni do Nauczycieli Tajnych Kompletów, którzy podczas okupacji z narażeniem własnego życia pełnili swoją misję pedagoga zatroskanego o dobro ucznia.

Trzeba nam zatem - chrześcijanom – w trosce o przyszłość polskiej Szkoły, szturmować Niebo, aby obronić nauczycielski Etos przed zniszczeniem w oczach samych nauczycieli ale także w oczach rodziców i uczniów.

To jest bowiem największa narodowa wartość, która w tych dniach mocno się chwieje i której wszyscy ludzie dobrej woli winni bronić do ostatniego tchu.

Ks. Eugeniusz Jankiewicz

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP

ul. ks. Jerzego Popiełuszki 6
 80-864 Gdańsk

www.salabhp.pl

Najnowsze wydanie „Wychowawcy”

Estetyka ubioru, higieny, taktu i szacunku wobec drugich to kwestie interesujące rodziców, nauczycieli, a przede wszystkim uczniów. Uczeń powinien dbać o wizerunek szkoły poprzez odpowiedni strój oraz schludny, estetyczny wygląd. Regulamin stroju szkolnego jest wspólnie ustalany przez nauczycieli, rodziców i uczniów. Każdy uczeń powinien go znać, akceptować i przestrzegać.