„Solidarność” walczy o wszystkich pracowników oświaty!

Członkowie zespołu negocjacyjnego Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” stanowczo podkreślają, że nasz Związek walczy o wszystkich pracowników oświaty – nauczycieli i pracowników administracji i obsługi.

KSOiW NSZZ „Solidarność” postuluje zmianę wyłączenia dodatku stażowego z minimalnego wynagrodzenia od początku kadencji tego rządu. Tej kwestii poświęcone są również m.in. rozmowy związków zawodowych z rządem, które są prowadzone w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog”.

Dzisiaj w całej Polsce organizowane są pikiety przed urzędami wojewódzkimi m.in. na znak protestu wobec braku podwyżek dla wszystkich pracowników budżetówki i sfery publicznej.

Przypomnijmy, że to „Solidarność” wywalczyła podwyżkę wynagrodzenia minimalnego, które wynosi od tego roku 2250 zł. Na XXIX Krajowym Zjeździe Delegatów NSZZ „Solidarność”,  25-26 października 2018 r. w Częstochowie, minister rodziny, pracy i polityki społecznej Elżbieta Rafalska zadeklarowała, że z pensji minimalnej zostanie wyłączony dodatek stażowy. Ministerstwo przygotowało stosowny projekt zmian.

Ten temat jest poruszany również podczas negocjacji przedstawicieli KSOiW NSZZ „Solidarność” z członkami rządu w Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog”, w których uczestniczy także minister Elżbieta Rafalska. Na wniosek naszego Związku MPRiPS przygotowało projekt zmian w ustawie o minimalnym wynagrodzeniu za pracę. Zakłada on wyłączenie tzw. dodatku stażowego z podstawy wymiaru wynagrodzenia minimalnego za pracę. Według obowiązujących teraz przepisów pracownik z dłuższym stażem pracy, pobierając łączne wynagrodzenie na poziomie minimalnego wynagrodzenia za pracę, może otrzymywać niższe wynagrodzenie zasadnicze niż osoba nowo zatrudniona (bez stażu pracy lub z krótkim stażem pracy) wykonująca taką samą pracę lub pracę o jednakowej wartości.

„Solidarność” argumentuje, że taka sytuacja powoduje wśród pracowników z dłuższym stażem pracy rozgoryczenie i poczucie niesprawiedliwości. Zgodnie z ustawą minimalne wynagrodzenie za pracę nie ma charakteru jedynie wynagrodzenia zasadniczego. Jest to łączny przychód pracownika za nominalny czas pracy w danym miesiącu. Dlatego poza wynagrodzeniem zasadniczym obejmuje również inne składniki wynagrodzenia i świadczenia pracownicze, w tym również dodatek przysługujący za staż pracy.

Ryszard Proksa

Przewodniczący KSOiW NSZZ „Solidarność”

Attachments:
Download this file (kom040419.pdf)kom040419.pdf[ ]571 kB

NAJNOWSZA OFERTA PENSJONATÓW, DOMÓW WCZASOWYCH I OŚRODKÓW WYPOCZYNKOWYCH Z FUNDUSZU WCZASÓW PRACOWNICZYCH 2017/2018

Historyczna Sala BHP mieści się w ceglanym budynku z XIX wieku, który w 2006 roku doczekał się remontu i aktualnie pełni rolę całorocznego centrum konferencyjno-wystawienniczego oraz muzeum. Właścicielem Sali jest NSZZ Solidarność.

To nowoczesne rozwiązanie, dzięki któremu powstanie baza danych członków Związku. Najważniejsze informacje zapisane będą w kodzie kreskowym, a użytkownicy legitymacji będą korzystać z bonusów i pewnych przywilejów.

Sklep stacjonarny
Sala BHP

ul. ks. Jerzego Popiełuszki 6
 80-864 Gdańsk

www.salabhp.pl

Najnowsze wydanie „Wychowawcy”

Estetyka ubioru, higieny, taktu i szacunku wobec drugich to kwestie interesujące rodziców, nauczycieli, a przede wszystkim uczniów. Uczeń powinien dbać o wizerunek szkoły poprzez odpowiedni strój oraz schludny, estetyczny wygląd. Regulamin stroju szkolnego jest wspólnie ustalany przez nauczycieli, rodziców i uczniów. Każdy uczeń powinien go znać, akceptować i przestrzegać.