Solidarność Podbeskidzie Trwa XXIX Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ Solidarność

Trwa XXIX Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ Solidarność

Hymnem państwowym rozpoczął się XXIX Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ Solidarność. Na początku obrad minutą ciszy uczczono pamięć członków związku, którzy odeszli w minionej kadencji “na wieczność”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Później przewodniczący NSZZ Solidarność Piotr Duda powitał dostojnych gości, a wśród nich prezydenta RP Andrzeja Dudę, wicepremier Beatę Szydło, minister rodziny Elżbietę Rafalską i wiceministra Stanisława Szweda, prezesa IPN Jarosława Szarka.

– To kulminacja święta NSZZ Solidarność. Ten zjazd w Częstochowie jest wyjątkowy, już mówiłem, że modliliśmy się na Jasnej Górze, zawierzyliśmy Solidarność Matce Boskiej Częstochowskiej, to wielkie wydarzenie. Spotykamy się w 100-lecie odzyskania przez nasz kraj niepodległości. Doskonale wiemy, jako ludzie Solidarności, że nie byłoby celebrowania tej wspaniałej rocznicy, gdyby nie Solidarność, gdyby nie zryw robotników w 1980 r. To kolejna wspaniała rocznica, 40. rocznica pontyfikatu Karola Wojtyły, Ojca Świętego Jana Pawła II, bez którego nie byłoby Solidarności. Cieszę się, że możemy spotkać się w Częstochowie, że możemy historycznie gościć na zjeździe sprawozdawczym prezydenta Najjaśniejszej RP Andrzeja Dudę. Dziękujemy, że jest pan z nami – powiedział przewodniczący Piotr Duda.

W dalszej części przedpołudniowych obrad KZD głos zabrali zaproszeni goście – szczegóły na portalu tysol.pl.